Hrana animalelor de casa

In acest articol va prezentam o serie de informatii utile cu privire la mancarea si hrana pentru animale, precum si sfaturi pentru diete pentru animalele de casa si recomandari in privinta ingrijirii si asigurarea unui regim alimentar echilibrat.

Tipurile de mancare pentru animale
Cele trei tipuri principale de mancare pentru animale sunt uscata, semi-umeda si la conserva. Aceasta variaza intr-un numar mare de caracteritici cum ar fi umezeala, cost si cantitatea de nutritie per kilogram. Evaluarea dietei unui animal ar trebui sa includa toti acesti factori. In ciuda acestor variatii, cu tehnologia actuala toate aceste tipuri de mancare pot fi formulate sa asigure o nutritie completa si echilibrata pentru caini.

Care produse sunt cele mai bune
Numarul imens de optiuni pe care le au uneori posesorii de animale cand cumpara mancaruri pentru animle uneori face dificila indicarea unui anumit tip de mancare. Cele mai importante criterii de luat in considerare zona de unde consumatorul cumpara, cati bani doreste posesiorul animalului sa cheltuiasca, si nivelul de convenabilitate, gust si digestibilitate dorite. Atata timp cat produsul ofera o nutritie 100% completa si echilibrata forma mancarii si categoria sunt pur si simpluniste factori ce tin de decizia cumparatorului.

Dietele la conserva
Mancarurile de caine la cutie contin intre 8 si 15% proteine si intre 2 si 15% grasimi depinzand de tipurile de tesuturi animale folosite in dieta,. Continutul umed din mancarurile la conserva este de aproximativ 75% (mai putin de 78%). Mancarurile la conserva ofera intre 375 si 950 kilocalorii per livra (0,453 kg). cOnsumul de mancare per total este ridicat din cauza continutului scazut de calorii. Echilibrul nutritiv este dictat in mare masura de tipul de tesut animal folosit in dieta. Aceste diete ofera cel mai bun gust si cel mai mare cost pe o anume cantitate in comparatie cu mancarea uscata si usor-umeda. In plus mancarea la cutie este mai putin convenabila de servit decat alte tipuri de produse. Odata ce o conserva este deschisa, mancare nefolosita ar trebui pusa la frigider.

Dieta uscata
Majoritatea mancarurilor uscate contin de la 18 la 27% proteine si de la 7 la 15% grasimi mai putin de 12% umezeala si intre 35 si 50 % carbohidrati (numit de asemenea EFN sau extract fara nitrogen). Aceste diete ofera intre 1400 si 2000 kilocalorii matabolizante per livra de mancare. Mancarea uscata de pisica contine 29% sau mai multe proteine si intre 8 si 24 % grasimi, mai putin de 12% umezeala si intr 1400 si 2000 kilocalorii metabolizante per livra de produs.

Mancarurile uscate pentru animale au fost introduse in Statele Unite in anii 1890 sub forma unor biscuiti formati din amestecatura de grane, legume si carne. Multe din mancarurile timpurii erau categorisite ca fiind “mancare de caini si pisici” si se stia foarte putin de necesitatile nutritive individuale ale fiecarei specii. Totusi pe masura ce nutritionisti su studiat nevoile nutritionale ale cainilor si pisicilor, unele necesitati nutritionale pentru fiecare specie in parte au fost stabilite.

Diete semi-umede
Mancarurile semi-umede pentru pisici si caini contin intre 16 si 25% proteine intre 5 si 10% grasimi si 25-35% carbohidrati si 30% apa (nivelurile de umezeala ajung uneori la 50%). Mancarurile semi-umede de calitate contin cam intre 1200 -1350 de kilocalorii metabolizante per livra de produs. Produsele semi-umede ofera de obicei un gust mai bun decat dietele uscate sunt mai convenabile de servit si se pastreaza cu usurinta. Sunt totusi mai scumpe decat produsele uscate.

Categorii de mancaruri de animale
In afara de deosebirea produselor pe baza formei lor, produsele mai pot fi clasificate in functie de pret, locul de unde se pot cumpara, densitatea de nutrienti (calorii pe livra) si intr-un grad mai redus in functie de gust si digestivitate. Produsele super-premium, premium si non-premium pot toate oferi o nutritie completa 100% si echilibrata. Nu exista clasificari oficiale pentru aceste categorii de produse si caracteristicile fiecarui produs difera de la producator la producator. In general produsele super-premium tind sa aiba preturi mari si densitate de nutrienti mare, cele premium preturi si densitatea de nutrienti medie si cele non premium preturi si densitatea de nutrienti scazute. Mancarurile super premium sunt de obicei vandute la magazine speciale pentru animale si la cabinetele veterinare, au preturi mari si de obicei au o valoare energetica mare si un numar mai mare de calorii per livra. Produsele premium sunt vandute de obicei in supermarketuri sau in magazine mai mici pentru animale si au un pret moderat. La magazine de mancare se gasesc si mancaruri pentru animale non-premium cu un pret foarte mic.

Unele produse sunt renumite pentru gustul foarte bun pe care il ofera. Aceste produse au de exemplu “boabe” de diferite marimi si culori si au multime de arome. Ei fac apel la stapanii ce vor sa-si rasfete animalele si sa le ofere o mare diversitate. Mancarurile produse de anumite magazine sunt acelea vandute sub numele firmei ce le vinde si nu sub numele unei marci recunoscute la nivel national. Aceste mancaruri sunt produse in asa fel incat sa ofere aceleasi garantii, ingrediente si performante ca si marcile renumite insa la un pret mai mic.

Compararea garantiilor de pe etichete
Diferenta de continut umed in diferitele tipuri de mancare are un impact asupra densitatii nutrientilor sau asupra cantitatii de nutrienti per livra. Pe masura ce continutul de apa creste cantitatea de proteine, grasimi si alti nutrienti scade. Asta inseamna ca animalul trebuie sa consume o cantitate mai mare de mancare umeda pentru a primi nutritia de care au nevoie. Aceasta diferenta in umezeala impiedica o comparatie intre produse pentru a vedea care are un continut nutrtiv mai bun. De exemplu un consumator nu poate sa compare 12% nutrienti din mancarea la cutie cu 21% nutrienti din mancarea uscata si sa concluzioneze ca mancarea uscata va oferi mai multi nutrienti. Cantitatea deservirea mancarii la cutie va fi mai mare din cauza cantitatii mari de apa. Astfel cainele va consuma de fapt cantitati similare de proteine din fiecare produs. Totusi consumatorul poate compara o mancare uscata cu 21% proteine cu una de 30% proteine si sa o aleaga pe cea care ii ofera mai multe proteine. Asta nu iseamna neaparat c produsul cu mai multe proteine este superior. Asta depinde de varsta si de modul de viata al animalului hranit. Este recunoscut faptul ca mancarurile uscate sunt mai economice decat cele semi-umede si la conserva si astfel mai convenabile. De asemenea produsele uscate au “boabe’ de diferite marimi ce ajuta la curatarea placii dentare si a tartrului.

Mancarurile de animale in functie de nevoi
Multe mancaruri pentru animale sunt formulate pentru a indeplini anumite nevoi nutritionale ale acestora. De exemplu dietele concepute pentru catelusi au un continut de nutrienti mai ridicat pentru perioada de crestere si dezvoltare rapida. Unele mancaruri de caini sunt formulate pentru a avea un continut ridicat de proteine si calorii pentru canii activi de vanatoare sau utilitari. Alte mancaruri sunt concepute sa aiba putine calorii si grasimi pentru a ajuta caini mai putin activi sau mai batrani sa pastreze o greutate normala.

Pentru mai multe informatii despre produse individuale pentru animale contactati producatorii.

Reclame

Posted on Februarie 8, 2009, in Hrana si alimentatie. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: