Sphynx Petersburg

ORIGINE.

Cu toate ca pisicile nude erau cunoscute inca de pe vremea aztecilor, aparitia acestor pisici sunt rezultatul unor mutatii genetice ce au fost sesizate in anul 1966 in Canada.Aceasta nu se aseamana cu pisica nuda mexicana.Ele au drept intemeietor de rasa un motan lipsit de par al pisicii domestice, negru cu alb, cu par scurt.Din punct de vedere genetic, acest caracter este datorat prezentei unei gene recesive si fara ajutorul omului, care sa le cultive, ea dispare la fel de repede cum a aparut.

INSUSIRI MORFOLOGICE.

Aceasta rasa se caracterizeaza printr-un corp subtire, inalt, cu membre fine si terminate cu gheare mici, dar ferme.Capul are formatul dreptunghiular, accentuat de dezvoltarea urechilor mari si usor rotunjite la varf.Regiunea nasului este scurta, cu stopul bine evidentiat.Ochii sunt oblici, usor infundati, de culoare verde, aurie, de culoarea alunei sau chiar si alte nuante.
Trunchiul pisicii este relativ oval in sectiune, sprijinit pe membre lungi, care-o fac inalta si supla.Musculatura este mai putin dezvoltata, ce se poate usor sesiza sub pielea lipsita de pilozitate.Gatul este subtire, dar proportionat si legat in mod corespunzator de cele doua regiuni invecinate.
Parul lipseste de pe suprafata corpului, dar poate apare foarte scurt in zona fetei, a urechilor, pe coada si la nivelul median al liniei spinarii.Pielea este moale, usor detasabila, si in unele zone prezinta usoare incretituri.

CARACTER SI COMPORTAMENT.

Aceste pisici sunt apreciate mai ales de catre persoanele alergice la parul de pisica, dar care iubesc specia.
Sphynx-ul este un animal bland, sociabil si foarte atasat de stapanul sau.Nu reactioneaza niciodata brutal, chiar daca nu este bucuroasa de prezenta strainilor pe care-i cerceteaza de la distanta cu foarte multa rezerva.
Datorita absentei parului, Sphynx-ul este o pisica sensibila la temperaturi scazute si la variatiile mari de temperatura.Cu toate ca prefera miscarea, aceasta rasa nu poate fi crescuta decat in conditii de temperatura moderata, deci in spatii inchise sau in zone cu temperaturi ridicate.

VARIETATI.

La aceasta rasa se intalnesc mai multe varietati de culoare, dintre care putem aminti: negru, alb, negru cu alb, albastru cu alb sau patate.

Reclame

Posted on Februarie 4, 2009, in Rase de pisici. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: