Dog Argentinian

Dog Argentinian.Caini de paza temperamentali si curajosi extrem de potriviti pentru paza curtilor, ceea ce-i recomanda fiind gradul ridicat de inteligenta cat si simtul teritorial.

Alte denumiri: Argentinian Mastiff, Argentine Dogo;

Aşteptarea de viaţă: 11 – 12 ani; unii pot ajunge la 16 ani;

Ţara de origine: Argentina;

Înălţime: 58 –68 cm la masculi şi la femele;

Greutate: 37 – 60 kg la masculi şi femele;

Culoare: alb cu posibile urme de culoare închisă permise la nivelul capului;

Blana: scurtă, deasă, lucioasă;

Năpârlire: moderată;

Mediul de a trai: Iubeşte să se afle în interior cu familia, stând liniştit pe canapea. Simte nevoia unei curţi îngrădite de dimensiuni medii unde să alerge şi să se joace; dar fiţi atenţi să aibă parte de umbră pentru că sunt sensibili la insolaţii. Stăpânii ideali ai acestei rase sunt persoane active, cu experienţă în ceea ce priveşte creşterea câinilor, cu case în zonele rurale sau suburban.

Istoric

Dogul Argentinian a fost creat în Argentina spre sfârşitul anilor 1920 de doctorii Antonio şi Agustin Nores Martinez, vânători avizi şi amatori de creşterea câinilor. Iniţial a fost creat pentru a fi folosit ca şi câine de vânătoare pentru pume şi jaguari, precum şi ca gardieni de familie. Ca şi câine de pază, Dogul Argentinian nu este de aşteptat să latre ca semn de avertizare că se apropie străini şi să îi oprească, dar să facă acest lucru prin determinare şi angajarea în luptă până la moarte cu intruşii dacă este necesar. Această determinare include trecerea peste obstacole precum răni sau accidentări din timpul bătăii. Astfel, gradul de rezistenţă la durere este foarte mare la această rasă. O altă trăsătură valoroasă la Dogul Argentinian este blana sa albă, care este capabilă să refracte lumina solară şi căldura, în loc de a o absorbi. Din păcate este sensibil la căldura extremă şi predispus la insolaţii. La baza acestei rase se află Old Cordoba Fighting Dog (Vechiul câine de luptă de Cordoba), o rasă acum dispărută. Este cunoscut pentru un singur lucru la care el este bun, luptele de câini. Mai târziu au fost adăugate şi alte rase la încrucişare pentru obţinerea acestei rase. Aceste rase sunt Mastiff, Bulldog, Boxer, English Pointer, Bull Terrier, Old English Bulldog, Mastiffs, Dogul De Bordeaux, Harlequin Great Dane, Pyrenean Mastiff şi Irish Wolfhounds. Astfel, s-a creat un câine pe care doctorul Martinez îl urmărea. Dogul are tenacitatea, rezistenţa, încrederea, abilitate de a fi dresat, instincte de gardian, viteză şi un miros remarcabil. Primele standarde în ceea ce priveşte această rasă au fost trasate în 1928. Şi astăzi rasa este folosită pentru lupte şi pentru vânătoare în Argentina şi este popular în Europa, mai ales în Germania. Dar acestea nu sunt singurele folosiri ale rasei, ci mai au talente pentru detectarea narcoticelor, munca de poliţie şi pentru ghidarea persoanelor oarbe.

Descriere

Rezistenţa acestor câini este asemănătoare cu cea a strămoşului său Irish Wolfhound. Se aşteaptă ca aceşti câini să urmărească mistreţi sălbatici pe orice fel de teren, să-i atace şi să-i imobilizeze până la venirea vânătorilor. Sunt capabili de viteze incredibile pe distanţe scurte şi este recunoscut pentru parcurgerea unor distanţe mari la galop. Este un câine de talie mare, alb, cu blană moale care dă impresia de putere numai prin ţinuta sa. Corpurile lor sunt relativ lungi şi sunt înalţi, femelele fiind puţin mai lungi la corp decât masculii. Craniul lor mult mai pătrăţos, uşor arcuit, cu un nas negru cu puţin roz. Urechile sunt lăsate în jos de la natură, dar de obicei vor fi tăiate mai ales la câinii pentru expoziţii. Din mai multe motive, este rezultatul încrucişării a zece rase. Poate arăta foarte fioros, dar în spatele acestei măşti se ascunde un temperament prietenos. Dogul Argentinian doreşte mult contact fizic cu membrii familiei de adopţie. Aşa cum se spune, un Dog Argentinian nu va sta niciodată aşezat la picioarele stăpânului, ci pe picioarele lui. Sunt câini de pază de încredere pentru familii, interesaţi de orice activitate care presupun mişcare şi să fie alături de membrii familiei. Sun foarte protectori faţă de familia sa şi sunt dispuşi să facă orice pentru a-i păzi. Musafirii nepoftiţi nu ar trebui să se apropie de aceşti câini fără o introducere din partea stăpânului. Dacă ei detectează o ameninţare directă la adresa unuia dintre membrii familiei vor acţiona prompt şi rapid pentru a proteja persoana. Sunt de încredere cu protecţia familiei, plini de afecţiune cu familia şi prietenii lor, inteligenţi. Sunt uşor de dresat, buni cu copiii şi adoră să fie centrul atenţiei.

Temperament

Câinii Dog Argentinian nu sunt hiperactivi, dar căţeluşii sunt foarte iscoditori şi continuă să investigheze totul pe cont propriu. Sunt excelenţi pentru vânarea de animale de talie mare, sunt prietenoşi cu oamenii, mai ales faţă de copii. Sunt buni ca şi câini de pază şi protecţie, de încredere şi docili, sunt ideali şi pentru ghidarea peroanelor oarbe. Sunt plini de afecţiune şi iubire faţă de familia de adopţie; adoră compania oamenilor indiferent de activitatea pe care o efectuează. Sunt firi inteligente, curioase, uşor de dresat şi de încredere, chiar şi în preajma copiilor. Sunt câini puternici, loiali şi curajoşi; reticenţi faţă de străini şi cu tendinţe de a fi agresivi cu persoanele pe care le percep ca şi ameninţări la siguranţa stăpânului. Caracterul agresiv al rasei este mai mult impus de stăpân prin dresaj şi comportament, decât moştenit genetic. Varietăţile agresive sunt de obicei mai mici ca dimensiuni. De obicei sunt protectori şi loiali nu numai cu membrii familiei, ci şi cu proprietăţile acestora. Sunt ideali ca prieteni de joacă neobosiţi pentru copii, cu o rezistenţă incredibilă şi o viaţă îndelungată. Au nevoie de stăpâni dominanţi care ştiu să îşi impună punctul de vedere şi să-i conducă. Vor avea nevoie de o socializare potrivită de la o vârstă fragedă pentru a nu se accentua caracterul agresiv al rasei sau alte calităţi negative în preajma străinilor, fie animale , fie oameni.

Îngrijire

Este un câine cu o igienă proprie remarcabilă, foarte curat, uşor de dresat pentru traiul în casă. Blana lor scurtă are nevoie de o periere săptămânală cu o perie de cauciuc aspră sau o cârpă care să asigure strălucire şi o bună condiţie a pielii. Pielea lor este sensibilă şi predispusă la rănile provocate de razele solare. Un pic de umbră va fi mai mult decât bine-venită pentru aceşti câini, mai ales dacă petrec mult timp afară. Pentru îmbăiere se folosesc numai şampoane cu concentraţie slabă sau aceia creaţi speciali pentru câinii cu blană albă.

Printre problemele de sănătate care pot apărea la această rasă se numără surzenia, la care sunt predispuşi 10% dintre căţeii nou-născuţi din cauza culorii lor albe; displazia de şold şi insolaţii.

Exerciţii şi dresaj

Dogul Argentinian matur are nevoie de exerciţii regulat pentru a le menţine sănătatea şi musculatura în condiţii optime. Sunt câini energici atunci când li se oferă şansa.

Vor reacţiona foarte bine la un dresaj pozitiv, bazat pe recompense şi motivaţie. Se bucură de posibilităţile de muncă şi de ocaziile de a face pe plac stăpânilor. Pe de o parte, nu se împacă foarte bine cu dresajul ameninţător şi efectuat cu forţă; deoarece pot deveni foarte încăpăţânaţi şi să nu răspundă deloc la dresaj. Pot fi dresaţi pentru urmărirea vânatului, detectarea drogurilor, câini de ghidare pentru oamenii orbi, câini de poliţie, de terapie, căutare şi salvare, detectarea bombelor, etc. La această rasă dresajul trebuie să se înceapă de la o vârstă fragedă. Nivelul lor de a învăţa este ridicat, fiind firi inteligente, mereu dispuse de a face pe plac stăpânului.

Iubesc să petreacă timp în aer liber alergând sau jucându-se cu copii; orice activitate alături de membrii familiei, chiar şi statul pe canapea la televizor este bine-venită pentru sănătatea lor mentală şi fizică. Printre cerinţele lor speciale se numără dresajul pozitiv, socializarea adecvată şi protecţia împotriva acţiunii razelor solare.

Reclame

Posted on Octombrie 26, 2008, in Rase de caini. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: