Doberman

Doberman.Caini de paza extrem de energici si temperamentali, se preteaza pentru viata la curte in mod special.Il recomandam familiilor care nu sunt la primul caine.

Aşteptarea de viaţă: 10 – 15 ani;

Ţara de origine: Germania;

Grupa: Mastiff, pază şi protecţie;
Înălţime: 66 – 70 cm la masculi şi femele;
Greutatea: 25 – 40kg la masculi şi femele;
Talia: mare;

Culoarea: Negru solid, maroniu, cafeniu cu urme roşiatice pe cap, corp şi picioare;

Blana: moale, scurtă, deasă şi lipită de corp;

Năpârlire: moderată;

Condiţii de trai: Se va descurca cel mai bine într-un mediu suburban sau rural, dar se pot adapta şi vieţii de la oraş. O casă cu curte îngrădită este cerinţă esenţială pentru un Doberman.

Istoric

Originile rasei Doberman se regăsesc în regiunea Apolda din Thuringen, Germania undeva în anii 1870. Louis Dobermann, personaj care se ocupa cu strângerea taxelor şi pe lângă aceasta proprietarul unei canise deţine creditul pentru crearea acestei rase. Dobermann avea nevoie de protecţie şi un factor de intimidare în decursul rutelor sale de colectare a taxelor deoarece drumurile sale erau mai mereu în zone rău famate. În mod cert Louis lua câini cu el, dar dorea să dezvolte o rasă care să fie suficient de rezistentă, inteligentă, cu un temperament echilibrat şi cu o viteză eficientă de reacţie. De asemenea, dorea un câine cu mai multă forţă fizică şi cu mai bune instincte de apărare. Într-un timp record, el a creat o rasă prin încrucişarea următoarelor rase Ciobănesc german, German Pinscher, Weimaraner, Rottweiler, Greyhound englez şi Manchester Terrier. Această rasă a fost denumită Doberman, evident după numele creatorului.

Mai multe autorităţi presupun că provine dintr-un ciobănesc cu părul scurt, dintr-un Rottweiler, un Pinscher german cu păr moale şi un terrier negru cu cafeniu. La început, rasa a fost oarecum vicioasă şi se spunea că era în stare să îl atace chiar şi pe Diavol. Erau dificili de întreţinut şi era nevoie de curaj pentru a deţine şi dresa un astfel de câine. Astăzi, rasa este crescută pentru o personalitate mai accentuată de afecţiune şi capacităţi mai accesibile pentru dresaj. Rasa a fost recunoscută oficial în 1900; iar astăzi este utilizată ca şi câini de poliţie, precum şi pentru ghidarea persoanelor oarbe.

Descriere şi temperament

Câinii Doberman au o constituţie compactă, musculară şi puternică, cu o rezistenţă uimitoare şi o viteză pe măsură. Au o înfăţişare elegantă, o postură mândră şi temperamentul lor reflectă nobilitate. Sunt cunoscuţi mai ales pentru munca lor ca şi câini poliţişti, mai ales datorită devotamentului arătat pe frontul german din timpul primului Război Mondial. Această rasă este alcătuită din câini mereu alerţi, buni pentru pază, dar şi ca companioni. Sunt firi loiale, protectoare şi aventuroase; foarte sensibili la emoţiile stăpânului. Sunt conştienţi de nevoile sau dorinţele stăpânilor, chiar înainte de a fi acestea rostite, deoarece câinele se ataşează puternic de om. Unele exemplare pot să fie chiar dominante în relaţie, dar au fost crescuţi în timp pentru a avea o personalitate mai amiabilă. Pot fi folosiţi ca admirabili câini obedienţi sau de expoziţie, dar şi ca minunate animale de companie pentru întreaga familie. De asemenea, sunt o rasă potrivită şi indicată celor care fac jogging sau oamenilor foarte activi, atletici. Sunt câini impresionanţi în ceea ce priveşte înfăţişarea lor, pot speria intruşii nedoriţi numai prin simpla lor prezenţă; de aceea sunt buni ca şi câini de pază. O socializare timpurie şi un dresaj potrivit sunt necesare pentru a asigura că nu va exista timiditate la câinele dumneavoastră.

Sunt câini curajoşi, îndrăzneţi, lipsiţi de frică, energici, determinaţi, alerţi; protectori. Sunt foarte devotaţi familiei de adopţie, sensibili la ceea ce îşi doreşte stăpânul. Sunt foarte inteligenţi şi creativi, pe cât sunt de obedienţi. Sunt reticenţi faţă de străini şi pot fi agresivi cu aţi câini. Iubeşte să simtă prezenţa membrilor familiei şi sunt excelenţi ca şi câini de pază. Este un câine care în general se împacă bine cu alte animale şi cu copii, dacă li s-a făcut o socializare şi un dresaj potrivite de la vârstă fragedă. Va fi gentil cu copiii, dar nu va suporta incorectitudinea sau bădărănia; de aceea este recomandat copiilor de vârste mai mari. Iar cu alte animale de companie se va comporta dominant, deşi le va accepta în preajma sa, le va conduce şi se va impune ca cel care deţine controlul.

Probleme de sănătate şi îngrijire

Sindromul Wobbler poate să apară la această rasă, fiind o boală la şira spinării în zona gâtului. Bolile legate de inimă sunt letale la această rasă, de aceea este bine a fi verificat periodic de medicul veterinar. Boala lui Von Willebrand poate apărea la această rasă, deşi nu este o preocupare de ordin major. Deoarece sunt predispuşi la umflarea stomacului este bine să fie hrăniţi de două ori pe zi cantităţi mai mici. O astfel de hrănire va ajuta şi la prevenirea obezităţii, sunt câini care pot lua repede în greutate.

Tăierea urechilor poate fi îndeplinită pentru a se capta mai bine sunetul dat fiind că sunt câini de pază. După intervenţia chirurgicală este bine să urmaţi sfatul medicului pentru a se reface complet şi eficient cartilajul. În unele ţări nu este legal a se tăia nici coada şi nici urechile.

Exerciţii şi dresaj

Dobermanul va avea nevoie de multă mişcare zilnic, mai ales pentru a-şi păstra tonusul muscular. Această mişcare poate fi dobândită prin exerciţii sau plimbări îndelungate. Vor trebui periaţi de câteva ori pe săptămână cu o perie aspră sau cu un material mai moale pentru a nu le provoca răni.

De mici căţei vor avea nevoie de o mânuire fermă şi de un dresaj din partea unei persoane care ştie cum să se comporte cu un câine dominant. O socializare extensivă va ajuta la formarea unei personalităţi lipsite de timiditate şi de temeri. Dresajul este esenţial la această rasă, mai ales cel pentru obedienţă. Nivelul lor de învăţare este ridicat şi vor fi astfel uşor de dresat. Cel mai indicat stăpân a unor asemenea câini este o persoană sau o familie cu un stil de viaţă foarte activ.

Reclame

Posted on Octombrie 26, 2008, in Rase de caini. Bookmark the permalink. 1 comentariu.

  1. foarte bune informatiile. sunt proprietara de 2 dobermani si imi este greu. ambii au o puternica personalitate. remarcabila este inteligenta lor. mi se pare cea mai frumoasa rasa canina: eleganta, gratie, noblete, inteligenta, spontaneitate…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: