Dalmatian

Dalmatian.Caini de companie arhicunoscuti din filmul de desene animate „1001 Dalmatieni”, caini extrem de apreciati de catre copii, atat datorita aspectului deosebit cat si datorita temperamentului echilibrat.

Durata de viaţă : 11 – 16 ani;

Ţara de origine: Dalmaţia, regiune din Croaţia;

Grupa: de companie;

Culoare: Alb cu pete care pot fi negre, maronii sau galben ca lămâia;

Lungimea firului de păr: scurt;

Talie: mare;

Năpârlire: moderată;

Înălţime: 55- 65 cm la masculi, 50- 60 cm la femelă;

Greutatea: 25- 31 kg la mascul, 24 – 30 kg la femelă;

Mediul de trai: Se împacă foarte bine cu traiul într-un apartament, case cu grădini îngrădite. Din cauza blănii lor scurte nu pot să reziste la condiţii climaterice extreme; de aceea este mai bine să îi ţineţi în casă atunci când sunt friguri sau călduri extreme.

Istoric

Se cunosc puţine despre originea exactă a acestei rase; unii îi plasează în regiunea Dalmaţia, parte din Croaţia, iar alţii au găsit urme ale rasei şi în Egiptul antic. În timpul anilor 1800 Dalmaţienii erau folosiţi mai mult ca şi câini de pază sau ca şi câini pentru trăsură. Aceştia protejau ceea ce se afla în trăsură alergând pe lângă ea; erau preferaţi datorită loialităţii lor şi a nivelului înalt de rezistenţă. De asemenea, mai aerau folosiţi pentru pază de către pompieri şi pentru a face loc trăsurilor pompierilor în locurile aglomerate aceştia mergeau înainte pentru a anunţa venirea oamenilor.

Descriere

Atunci când sunt trataţi, îngrijiţi cum trebuie, Dalmaţienii pot deveni foarte bune şi devotate animale de companie pentru aceia care adoptă un stil de viaţă activ. Fiind o fire energică va avea nevoie de multă atenţie din partea stăpânului şi vor trebui plimbaţi în aer liber cel puţin odată pe zi. Majoritatea stăpânilor de aceşti câini preferă să îi ducă în parcuri sau alte locuri unde câinele poate alerga şi întâlni alţi câini. Masculii sunt de obicei mai mari decât femelele; Dalmaţienii sunt consideraţi câini de dimensiuni medii cu o forţă internă impresionantă.

Sunt uşor de recunoscut datorită petelor caracteristice. Nu se nasc cu pete, ci complet albi şi petele vor apărea pe măsură ce se apropie de maturitate. O altă caracteristică a Dalmaţienilor este privirea pe care o au aceştia în ochi. Consideraţi câini inteligenţi, ei au ochii de culoare maro deschisă, albaştri sau de culoarea ambrei. Inteligenţa lor este legată şi de devotamentul pe care îl afişează faţă de stăpân, abilitatea de a sta de pază şi proteja ceea ce simt ei că este important.

Temperament

În medie, Dalmaţienii sunt o rasă îndrăzneaţă, uşor de întreţinut într-un apartament. Deoarece pot reacţiona negativ sau foarte violent la unele situaţii noi, este mai bine a se stabili o rutină în ceea ce priveşte programul de mişcare, exerciţii şi pentru periere cu care câinele să se obişnuiască în timp.

A cheltui timp de calitate cu câinele este foarte important deoarece Dalmaţienii tind să se plictisească foarte repede sau să se deprime repede dacă sunt lăsaţi singuri pentru lungi perioade de timp. Dacă sunt lăsaţi singuri toată ziua Dalmaţienii vor trebui să fie plimbaţi mai mult seara sau în week-end pentru a le consuma energia. Unii Dalmaţieni pot face daune covoarelor, mobilei şi altor articole din casă atunci când au fost lăsaţi singuri prea mult timp. Atunci când plecaţi în vacanţă cel mai bine este să luaţi câinele cu dumneavoastră sau să-l lăsaţi cu cineva de încredere.

Probleme de sănătate şi îngrijire

Două dintre cele mai severe probleme de sănătate care pot apărea la această rasă sunt surzenia şi pietrele la rinichi. Surzenia poate interveni în orice moment al vieţii lor, chiar şi la maturitate. Dacă el va surzi cândva la maturitate, atunci va fi mai uşor pentru el să nu fie speriat când vă vede sau de alte lucruri pentru că a avut parte de un dresaj când a fost mic. Unii pot să aibă probleme cu surzenia numai la nivelul unei singure urechi, ceea ce nu îi va împiedica să ducă o viaţă lungă şi fericită.

Se mai pot întâmpla apariţia unor alergii şi iritaţii la nivelul pielii dacă sunt muşcaţi de căpuşe sau pureci. Unii pot avea probleme cu displazia de şold, mai ales la cei mai înaintaţi în vârstă.

Chiar dacă au o blană scurtă va trebui să fie periaţi săptămânal pentru a se ţine sub control năpârlirea. Se pot folosi perii mai aspre sau piepteni mai deşi pentru a se asigura îndepărtarea tuturor firelor de păr mort sau a celor pe cale să cadă. Este bine să ţineţi sub control şi dimensiunea unghiilor câinelui şi de aceea este bine să le scurtaţi din când în când, dar nu excesiv. Curăţarea urechilor ar trebui să se petreacă mai ales dacă el suferă de alergii sau infecţii ale pielii. Se va şterge partea exterioară a urechii cu beţigaşe de bumbac fără a se merge prea mult în interiorul urechii pentru a se evita daunele canalului. Dacă observaţi că el se scarpină prea des la nivelul urechilor sau că îşi scutură prea puternic şi prea des capul este bine să vizitaţi medicul veterinar.

Exerciţii şi dresaj

Dalmaţienii iubesc să se joace, să se plimbe, să alerge; de aceea sunt ideali pentru stăpânii care au un stil de viaţă foarte activ. Dacă este posibil, este bine pentru câine să petreacă cel puţin o oră zilnic afară din casă, ceea ce e echivalentul a două plimbări sau petrecerea a mai mult timp afară seara.

Vor avea nevoie de mult exerciţii pentru a nu se deprima sau a se enerva. Este un câine care are nevoie de rutină, de un mediu stabil alături de oamenii pe care îi îndrăgeşte. Mai sunt şi o serie de comenzi pe care va trebui să le deprindă pentru situaţii sociale, dar toate acestea pot fi rezolvate prin a recurge la lecţii de dresaj de la o vârstă fragedă. Pentru a evita o timiditate excesivă a câinelui este bine să-l socializaţi de mic sau să-l plimbaţi în lesă prin zone aglomerate pentru a se obişnui cu oamenii străini. Vor reacţiona foarte bine la dresajul bazat pe recompense. În schimb nu vor reacţiona bine la tratamente aspre sau negative, la pedepse şi abuzuri verbale. Pot fi dresaţi şi la o vârstă mai înaintată dacă veţi avea răbdarea necesară pentru a petrece timp cu ei la exerciţii şi la lecţii de dresaj.

Reclame

Posted on Octombrie 26, 2008, in Rase de caini. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: