Collie

Collie.Caini de companie si paza binecunoscuti din filmul „Lessie”.Rasa foarte iubita de catre copii se remarca printr-un aspect deosebit al robei si printr-un miros extrem de bin datorita intainderii mari ai cornetilor nazali.

Durata de viaţă: 8 – 14 ani;

Grupa: ciobăneşti;

Ţara de origine: Scoţia;

Înălţime: 50- 60 la femle, 60-66 cm la masculi;

Greutate: 23 –29 kg la femele, 26-36 kg la masculi;

Culoare: samur şi alb, tri-color şi albastru merle;

Blana: moale foarte deasă, dreaptă la exterior şi sub-blana este moale şi deasă; aspră – lungă, aspră cu o sub-blană deasă;

Mediul de trai: O casă cu un gard sigur este cel mai bun mediu pentru ei. Aceşti câini tind să latre foarte mult şi de aceea este bine să nu aveţi vecini pe care să-i deranjeze acest lucru. Se vor descurca foarte bine într-un apartament dacă au parte de suficient exerciţiu. Sunt foarte sensibili la căldură.

Istoric

Toate varietăţile de Collie provin din Scoţia unde erau folosiţi ca şi câini ciobăneşti, foarte muncitori. Înainte de aceasta s-a presupus că provin din Islanda cu 400 de ani în urmă. Cuvântul „colley” este un termen scoţian pentru o oaie cu faţa şi picioarele negre; de unde provine şi numele rasei.

Până în anii 1860 rasa a fost folosită pentru muncă; iar mai apoi a devenit preferata Reginei Victoria ceea ce a ajutat la popularitatea lor în întreaga lume. Mai târziu rasa a devenit şi mai celebră datorită serialului TV „Lassie”. Personajul fictiv nu este prea departe de adevăr pentru că aceşti câini sunt dispuşi să facă orice, să treacă peste multe şi imense dificultăţi pentru a asigura bunăstarea stăpânului. Este o rasă poipulară ca şi câini de companie în Anglia şi Statele Unite.

Descriere şi temperament

Collie reprezintă o imagine a echilibrului, fiecare parte fiind în armonie cu restul corpului. Câinii Collie sunt consideraţi printre cei mai frumoşi câini datorită înfăţişării lor elegante. Uneori au fost denumiţi ca şi Scottish Collie; fiind o moştenire scoţiană. Pot exista două varietăţi, una cu blană moale şi una cu blană aspră cu o singură diferenţă în ceea ce priveşte lungimea firului de păr. Varietatea cu păr aspru va produce ocazional în primăvară o blană moale; şi a fost întotdeauna mai populară decât cea cu păr moale.

Sunt câini de dimensiuni medii indiferent de blana lor; cu feţe lungi şi corpuri elegante. Personalitatea lor este parte a popularităţii lor, fiind foarte blânzi, iubitori, prietenoşi şi plini de afecţiune. Se vor strădui să fie alături de familiile lor şi vor trece prin cele mai grele dificultăţi doar pentru a rămâne loiali stăpânilor.

Este un câine iubitor, activ, şi agil, cu talente pentru paza şi protecţia turmelor. Sunt firi inteligente, gentile, sociabile şi prietenoase; indiferent de varietatea blănii lor. Unii dintre ei vor avea tendinţa de a pişca călcâiele stăpânilor pentru a-i determina să mişte în direcţia pe care câinii o doresc; dar de obicei sunt bine-crescuţi. Sunt firi sensibile, devotate, iubesc să se joace cu copii şi să facă pe plac stăpânilor. Unii câini pot fi foarte încăpăţânaţi şi tind să latre prea mult. Sunt protectori cu membrii familiei şi cu copiii, poate fi un bun câine de pază dacă este dresat cum trebuie. Este un câine nobil, foarte inteligent, sensibil, drăguţ, blând, uşor de dresat şi loial. De obicei se împacă bine cu alte animale şi prietenos cu alţi câini.

Este un companion excelent pentru copii, jucăuş şi blând, deşi s-au observat şi unele excepţii. Pot fi foarte încăpăţânaţi şi trebuie să fie dresaţi de la început pentru a fi mai calmi şi blânzi. În ceea ce priveşte dresarea lor pentru condiţiile de igienă în casă, se va reuşi uşor, de obicei după o săptămână de dresaj. Au o fire înclinată spre bine şi prietenie, plini de energie atunci când sunt în aer liber. Pot fi reticenţi faţă de străini, încăpăţânaţi şi indolenţi. Nu au tendinţe agresive, dar vor fi foarte protectori cu stăpânii şi familiile acestora.

Probleme de sănătate şi îngrijire

Collie cu blană aspră năpârlesc uşor şi greoi de aceea este bine să-i periaţi săptămânal pentru a-i menţine în cele mai bune condiţii. Este important să îi periaţi atent şi mai intens atunci când sunt în perioadele lor de năpârlire pentru a îndepărta firele încâlcite. Collie cu părul moale necesită minime condiţii de periere. Plimbările regulate sau exerciţiile libere sunt necesare pentru a menţine echilibrul câinelui. Sesiunile de joacă sunt la fel de egale în ceea ce priveşte mişcarea.


Dresajul pentru obedienţă
trebuie să înceapă de la o vârstă fragedă, dar sunt câini care învaţă foarte repede. Sunt firi care doresc să facă pe plac stăpânului şi vor fi foarte atenţi la tonul vocii lor. Dresajul pentru igiena în casă este relativ uşor de îndeplinit la această rasă. Nivelul lor de învăţare este foarte înalt, sunt firi inteligente, obediente.

Printre problemele de sănătate care pot apărea la această rasă se numără CEA (anormalitatea ochilor Collie, o genă defectă recesivă care poate cauza orbirea) şi PRA (atrofierea progresivă a retinei). Alte probleme de sănătate includ displazia de şold, infecţii ale pielii, dermatite, sensibilitate la ivermectin, torsiune gastrică şi umflarea stomacului. Umflarea aceasta este o problemă serioasă la majoritatea raselor canine şi Collie sunt predispuşi la ea din cauza piepturilor lor mari.

În general sunt câini foarte sănătoşi, deşi uneori sunt predispuşi la unele tulburări de sănătate şi de aceea este foarte bine să vizitaţi cât mai des medicul veterinar pentru a evita au preveni unele situaţii.

Reclame

Posted on Octombrie 26, 2008, in Rase de caini. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: