Cocker

Cocker.Caini de companie extrem de cunoscuti in tara noastra, fiind prezenti inca inainte de anul 1989.Rasa a ramas extrem de apreciata in primul rand pentru aspectul elegant pe care il are.

Grupa: sport/companie, de vânătoare;

Aşteptarea de viaţă: 12-15 ani;

Înălţime: 38-43cm la masculi, 36-41 cm la femele;

Greutatea: 13-16kg la masculi, 12-15kg la masculi;

Blana: medie;

Năpârlire: medie;

Culoare: negru, tonuri de maroniu sau roşiatic; cafeniu, ciocolatiu, crem;

Condiţii de trai: Se vor descurca foarte bine într-un apartament dacă au parte de suficient exerciţiu. Cel mai indicat spaţiu de trai este o curte de dimensiuni medii.

Istoric

Prima informaţie pe care o deţinem despre existenţa acestei rase ne este asigurată de o descriere făcută de Gaston Phebus în 1300. Cu toate acestea, abia 500 de ani mai târziu diferitele variante de English Spaniel au fost împărţite în şapte rase, anume Clumber, Sussex, Welsh Springer, English Springer, Field, Irish Water Spaniel şi Cocker. Toţi aceşti Spanieli îşi au originea într-un câine de tip spaniel importat în Anglia cu secole în urmă. Cockerul şi Springer Spaniel s-au dezvoltat împreună, cu singura diferenţă dintre ei fiind talia; iar abia în 1892 au fost recunoscute de asociaţiile chinologice din Anglia ca şi rase diferite. Mai târziu, în 1940, asociaţiile chinologice din America şi Canada au recunoscut English Cocker Spaniel (Cockerul Spaniel Englez) ca şi rasă separată de American Cocker Spaniel (Cockerul Spaniel American). Numele de Cocker provine de la woodcock (Sitar), o pasăre pe care aceşti spanieli erau crescuţi să o vâneze. Cockerii sunt de asemenea buni la a vâna şi alte păsări; fiind excelenţi la aport având o gură fină. Cockerul Englez vânează foarte bine şi pe terenuri dificile sau accidentate. În ultimul timp a fost folosit mai mult ca şi animal de companie datorită dispoziţiei sale vesele de la natură. Talentele acestei rase sunt urmărirea, vânarea, aportul, pentru pază şi protecţie, agilitate şi obedienţă competitivă.


În ciuda numelui său, Cocker Spaniel American este de fapt o rasă de gonaci spaniel. Spaniel Spaniol este considerat cel mai vechi dintre spanieli recunoscuţi astăzi. Dezvoltaţi prin încrucişarea de setteri cu spanieli, în timpul secolului al 17-lea î.Hr. au fost despărţiţi în cei de apă şi cei de pământ. Legendele spun că Cockerul Spaniel a fost adus pentru prima oară în America în 1620 la bordul vasului Mayflower, dar această teorie este supusă multo speculaţii deoarece nu se ştie nimic sigur.

În 1892 Cockerul Spaniel a fost recunoscut ca şi rasă autonomă în Anglia; iar spre finalul anilor 1870 rasa a fost adusă în Statele Unite unde s-au dezvoltat mai multe linii diferite din Cockerul Englez. În curând, scopul pentru care se creşteau Cockerii Americani şi cei Englezi a fost diferit, cei Englezi erau folosiţi mai mult pentru vânătoare, iar cei Americani pentru expoziţii. Foarte curând, noua versiune de Cocker Spaniel a necesitat un nume şi s-a decis asupra celui de Cocker Spaniel American. În 1946 varietatea Americană a fost recunoscută şi înregistrată ca şi rasă separată. A început să fie crescută pentru înfăţişarea sa, deşi mai era folosită şi pentru vânătoare. Astfel, în timpul weekend-urilor erau folosiţi la vânătoare, iar în zilele săptămânii erau companioni şi colegi de joacă. Recent, Cockerul Spaniel American nu îşi exersează la fel de mult abilităţile de vânător, dar este recunoscut pe larg ca şi bun companion.

Descriere

Cockerul Spaniel Englez este un câine alert, cu o constituţie compactă, de dimensiuni medii cu urechile lungi până la vârful nasului când sunt întinse. Este un câine solid, dar nu mătăhălos; echilibrat şi puternic, fără să fie nefinisat. Ochii sunt de culoare închisă, ovali; trebuie să aibă o expresie de înduioşare, dar inteligentă. Blana lui are o lungime medie, cu picioarele şi parte de jos a corpului bogată bine îmblănite. Nasul poate fi negru sau maroniu, în funcţie de culoare blănii. Pieptul este foarte adânc şi bine dezvoltat, dar nu foarte mare pentru a interveni în mişcare. Coada este de obicei tăiată; iar picioarele sunt rotunde, asemănătoare cu ale pisicii şi cu degete arcuite. Există două tipuri de Cocker Englez: pentru teren şi pentru expoziţii sau concursuri canine. Varietatea pentru teren au blana mai scurtă. Sunt admise mai multe culori ale blănii, dar la câinii cu culoare solidă, albul este acceptabil numai pe piept.

Au o blană dublă, cea de la exterior fiind mai mătăsoasă şi de lungime medie; iar sub-blana este densă şi deasă. Cockerii Spaniel American au o blană mult mai deasă şi mai elegantă decât cei Englezi. Cunoscuţi pentru firea lor veselă, Cockerii au fermecat multe gospodării din întreaga lume devenind cel mai popular animal de companie. Cockerii Spaniels sunt plini de viaţă şi încântaţi să vadă oameni în jurul lor, bucurându-se de prezenţa lor. Se pot adapta aproape oricărui mediu; se pot simţi confortabil în oraş, în zonele suburbane sau rurale. Au o dorinţă puternică pentru a munci, a fi eficienţi; sunt inteligenţi, plini de afecţiune pentru stăpâne şi chiar uşor de dresat. Cockerii Spaniel Americani pot suferi de câteva boli moştenite pe linie ereditară, dar personalitatea lor cordială suplineşte bolile. Cockerul American este bun cu copiii, nu numai la vânătoarea de vânat de dimensiuni mici, precum păsările; fiind un companion ideal. Blana sa este scurtă şi fină la nivelul capului, de lungime medie pe corp, cu suficientă sub-blană pentru a i se asigura protecţie.

Temperament

Cockerul Spaniel este un câine cu o fire activă, prietenoasă, plină de viaţă şi iubitoare de distracţii. Adoră să se afle mereu în preajma oamenilor şi sunt mereu dornici să facă pe plac acestora. Pot deveni foarte leneşi, dacă nu au parte de suficient exerciţiu, dar vor fi mereu disponibili unei plimbări prin parc sau aer liber. Sunt afectivi, binevoitori şi se împacă bine cu copiii; la fel şi cu alte animale de companie. Nu trebuie să fie niciodată suspicioşi sau bănuitori; iar înfăţişarea lor să fie plină de veselie şi bucurie. Sunt firi gentile, vesele, îndrăzneţe şi iubitoare; de aceea nu vor răspunde bine la tratamente aspre şi trebuie dresaţi cu răbdare şi gentileţe.

Cockerul Spaniel Englez este energic, vânjos, vesel, drăguţ şi plin de afecţiune. Este un câine care se împacă bine cu copii, jucăuş, dar nu tolerează sâcâiala. Este sociabil cu străinii, nu latră excesiv şi respectă ordinele date de stăpân. Temperamentul câinelui diferă de la un exemplar la altul, în funcţie şi de moştenirea genetică a sa. Unele femele tind să fie mai dominante şi de aceea nu trebuie plasate lângă un stăpân care nu ştie să domine, să deţină controlul. Masculii tind să fie mai cooperanţi.

Probleme de sănătate şi îngrijire

Aceşti câini sunt predispuşi la infecţii ale urechilor. În timpul verii, urechile trebuie să fie verificate mai des. Deoarece atârnă aşa de aproape de pământ, urechile pot deveni gazde pentru căpuşe sau scaieţi, cauzând uneori surzenia. Cockerul Spaniel este de obicei rezistent, dar poate prezenta o varietate multiplă de boli moştenite, precum infecţii ale ochilor sau urechilor, epilepsie şi displazia de şold. Alte preocupări ale stării lor de sănătate includ PRA – Atrofia progresivă a retinei, hipotiroidismul, cataractele, boala lui von Willebrand şi alunecări de disc la nivelul genunchiului.

Este important a se peria şi pieptăna regulat blana acestui câine. Unele blăni sunt îndeosebi mai bogate, mătăsoase şi pot fi mai predispuse la încâlcirea sau tăbăcirea firelor de păr. Altele sunt mai mătăsoase şi mai lipite de corp. Tipul blănii variază substanţial în cadrul standardelor rasei. Îmbăierea şi folosirea şamponului cu concentraţie minimă sunt recomandate doar atunci când este necesar. Verificaţi urechile pentru seminţe de iarbă, semne ale infecţiei; curăţaţi regulat ceara excesivă. Periaţi părul de pe picioare în jos şi tăiaţi-l pentru a-l menţine la nivelul labelor.

Nu se va tunde părul dintre degetele de la picioare şi se va peria blana după ce câinele a petrecut ceva timp în aer liber jucându-se în iarbă sau pădure. O periere atentă de 40-45 minute în două sesiuni săptămânale este o cerinţă imperioasă a acestei rase; dar dacă această periere a întregului corp se va petrece zilnic va fi mai uşor de ţinut sub control încâlcirea firelor de păr.

Ochii şi urechile vor avea nevoie de o îngrijire specială. Ochii trebuie să fie curăţaţi cu o cârpă moale, umezită; fără a se folosi săpun sau alte produse, decât dacă medicul veterinar vă va aproba acest lucru. Dacă lăcrimează excesiv, atunci aceasta este o problemă cu ochii, precum entropion sau ectropion. Dacă se îndepărtează orice mizerie din ochi atunci se vor evita mult mai uşor infecţiile. Ochii trebuie să fie verificaţi pentru orice semn că ceara s-ar aduna într-un loc sau alte mirosuri neplăcute sau descărcări care ar indica o infecţie la nivelul urechii. Aveţi mereu grijă atunci când le curăţaţi urechile. Fiţi siguri că aţi verificat şi unghiile de la picioare, tăiaţi-le sau scurtaţi-le când este necesar; periaţi zilnic dinţii câinelui pentru a-i menţine sănătoşi.

Exerciţii şi dresaj

Cockerul Spaniel Englez se bucură de atât exerciţiu pe cât îi poţi tu asigura; cu cât mai mult cu atât mai bine. Au nevoie de plimbări zilnice. Se adaptează uşor şi bine unei locuinţe în oraş sau în mediul rural, dar au nevoie de suficient exerciţiu pentru a preveni şi evita creşterea în greutate. Astfel, plimbările zilnice vor menţine câinele sănătos şi în limitele unei greutăţi ideale. Cockerul Spaniel este uşor de dresat şi învaţă foarte repede, dar să ţineţi cont că nu vor reacţiona bine la tratamente aspre sau ameninţătoare. Trebuie să fie dresaţi cu gentileţe şi blândeţe, dar în acelaşi timp cu fermitate. Au un nivel ridicat în ceea ce priveşte timpul în care învaţă lucruri noi, dar nu vor fi la fel de buni la rezolvarea problemelor. Sunt câini relativ inactivi în interior, dar foarte activi în aer liber, de aceea vor fi indicaţi familiilor cu copii suficient de mari pentru a însoţi câinele în plimbări şi alte activităţi afară.

Reclame

Posted on Octombrie 26, 2008, in Rase de caini. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: