Chow-Chow

Caini de companie cu origine asiatica, temperamentali si extrem de curajosi se recomanda oricarei familii care isi doreste un adevarat si loial membru de familie.

Aşteptarea de viaţă : 13 – 15 ani;
Grupa : non-sport;
Blana: lungă sau scurta;
Năpârlire: nivel mare;
Culoare: roşcat, negru, albăstrui, crem, cafeniu, gri, alb;
Înălţime: 45-55 cm;
Greutatea: 20-30 kg;
Condiţii de trai: Chow Chow se va descurca bine cu traiul într-un apartament dacă are parte de suficientă mişcare. Este relativ inactiv în interior şi de aceea este bine pentru ei să aibă la dispoziţie o curte în care să alerge. Sensibil la căldură, dar poate trăi şi afară.

Istoric

Constituţia câinilor Chow Chow este foarte similară cu fosilele celui mai vechi câine descoperit, datând de acum câteva milioane de ani. Chow Chow este cunoscut de mii de ani în China, unde rasa a fost folosită ca şi câine vânător, trăgător la sănii sau căruţe şi pentru pază. Se presupune că unul dintre Împăraţi a ţinut 2500 perechi de asemenea câini. Unul a fost dăruit Prinţului de Wales, viitorul Edward al V-lea. De-a lungul istoriei, Chow Chow au fost folosiţi la vânat lupi, samuri, fazani şi pentru a trage săniile. Blana lor a fost folosită în crearea de haine. Carnea lor a fost considerată o delicateţă în China; unde chiar şi astăzi mai este folosită în această direcţie.

Aceşti câini frumoşi au fost aduşi pentru prima dată în Anglia de către comercianţi la sfârşitul anilor 1800. Numele este probabil originar din cuvântul „chow-chow” din dialectul englez din sud-estul Asiei, termen folosit pentru a descrie tot felul de lucruri înşelătoare sau nu aduse din Estul îndepărtat. Chow Chow au devenit foarte populari în Statele Unite ca şi câine de companie, dar unii au talente pentru pază şi protecţie.

Descriere

Printre trăsăturile distincte ale câinilor Chow Chow se numără limba albastru-închis şi picioarele din spate aproape drepte care îi conferă un mers mai degrabă înălţat sau săltat. Blana deasă este bogată şi poate avea două varietăţi, moale şi aspră. Poate avea nuanţe mai închise sau deschise, dar niciodată pătată. Urechile sunt mici şi rotunde: este o coamă de păr deasă şi bogată în spatele capului ceea ce-i conferă o înfăţişare de leu. Capul este larg şi craniul plat; botul este mare lângă ochi şi se îngustează către nasul negru fără a se ascuţi. Pieptul este larg şi adânc; iar coada este acoperită de păr bogat şi este purtată peste spate.
Varietăţile de căţei maronii-roşcat se nasc de obicei cu o culoare maronie de şoarece şi cu o mască neagră pe bot, dar în timp această mască va dispărea. Nasul trebuie să fie mereu de culoare închisă.
Limba lor este roz la naştere, dar în timp se va închide la culoare. La vârsta de 8 săptămâni aceasta trebuie să fie complet neagră-albăstruie; deşi sunt unele exemplare la care nu se schimbă deloc culoarea limbii.

Temperament

De obicei sunt nişte câini manieraţi, care se împacă bine cu copiii. Dacă sunt crescuţi de mici cu alte animale în gospodărie sau în apropiere atunci se vor împăca bine cu ele mai târziu la maturitate. Este un câine loial familiei, care se ataşează de o persoană, deşi uneori se poate comporta rezervat şi cu aceştia uneori. Toţi membrii familiei trebuie să se comporte ca şi conducători ai relaţiei cu câinele şi să fie implicaţi în dresajul acestuia pentru a creşte un companion perfect.
Această rasă poate fi dificilă, dar în schimb este una politicoasă şi răbdătoare. Unii nu acceptă gulerele şi lesele foarte uşor, în schimb alţii nu sunt deranjaţi de ele. În China câinii Chow Chow au fost folosiţi pentru apărarea diverselor locuri şi pentru tragerea săniilor; de aceea sunt o fire muncitoare, autonomă şi dominantă. În trecut carnea sa era sursă de hrană, iar blana le era vândută în pieţe. Crescătorii au încercat de-a lungul timpului să încrucişeze această rasă pentru a obţine un companion potrivit pentru familii.
Înfăţişarea acestor câini contribuie la mitul despre temperamentul său; faţa ridată sau încruntată, ochii mici aşezaţi adânc în cap şi coama de leu intimidează privitorul. Fiind un câine cu o demnitate şi o rezervă de invidiat, îşi va arăta afecţiunea numai acelora pe care îi iubeşte cu adevărat şi nu este ca alte rase jucăuş şi drăgălaş cu oricine.
Deşi se adaptează programului dumneavoastră şi nu are probleme să fie singur cât timp nu sunteţi acasă, cel mai bine se va simţi în compania dumneavoastră şi nu ţinut în curte în lanţ.

Probleme de sănătate şi îngrijire

În cazul acestor câini fiţi atenţi la dispalzii de şold. Sunt predispuşi să sufere iritaţii ale ochilor denumite entropion, cauzate de anormalităţi ale pleoapelor şi poate fi corectată cu operaţii chirurgicale. În afară de acestea sunt o rasă de câini rezistentă şi sănătoasă. Problemele cu pielea sau cu hormonii pot apărea la Chow Chow. De obicei sunt moştenite şi de cele mai multe ori sunt vizibile la căţeluşi.
Perierele regulate ale blănii lor lungi sunt importante pentru a menţine înfăţişarea lor distinctă şi mândră. Are anumite sezoane de năpârlire greoaie şi o îngrijire deosebită trebuie să fie acordată atunci când câinele năpârleşte sub-blana lor deasă. Puteţi folosi odată pe lună sau în aceste perioade şampon cu concentraţie mică pentru îmbăieri.
Când sunt căţei blana lor creşte foarte repede şi fără o periere zilnică se va încâlci foarte uşor. Tranziţia de la o blană de căţel la una de adult durează câteva luni. Blana unui adult este mai uşor de întreţinut, dar va avea nevoie de o oră sau două pe săptămână de periere pentru a arăta bine. Perioadele lor de năpârlire pot apărea de 2-3 ori pe an şi trebuie să fiţi atenţi în aceste perioade pentru a nu vă umple casa cu păr. De cele mai multe ori aceşti câini preferă ca stăpânul lor să facă această operaţiune de periere, decât să fie supuşi unui profesionist.
Exerciţii şi dresaj

Chow Chow pot fi chiar leneşi, dar trebuie să fie luaţi la plimbări zilnice pentru a le consuma energia şi să le menţineţi musculatura sănătoasă. Câinii acestei rase care nu are parte de aceste plimbări zilnice va dezvolta o varietate de probleme comportamentale.

Trebuie să fie extensiv socializat de mici pentru a se combate un comportament potenţial de supra-protecţie oferit stăpânului. Au nevoie de dresaj ferm chiar de la început, pentru a ştii cine deţine controlul deoarece sunt o rasă dominantă şi au nevoie de un stăpân la fel sau chiar mai dominant decât el. Stăpânul unui asemenea căţel trebuie să fie o persoană calmă, care este de la natură fermă, încrezătoare şi consistentă în acţiunile şi deciziile sale. Cu un asemenea proprietar câinele Chow Chow se poate dezvolta bine şi armonios. Problemele apar atunci când câinele trăieşte alături de stăpâni care nu înţeleg cum să se poziţioneze în rolul masculului alfa şi să se menţină acolo. Dacă permiteţi câinelui să creadă că deţine controlul în casă poate deveni foarte încăpăţânat, protector, serios şi foarte independent. Dacă sunteţi într-o asemenea situaţie cu câinele dumneavoastră este bine să ştiţi că va fi agresivi cu străinii şi cu alţi câini pe care nu-i cunoaşte.
Sunt firi inteligente, dar nu întotdeauna uşor de dresat. Nu au aceeaşi dorinţă de a-şi mulţumi stăpânul ca şi alte rase, nu tolerează pedepsele fizice, nu pot fi forţaţi să facă ceva fără voinţa lor. Este un gânditor şi îşi va trasa singuri următorii paşi dacă nu sunteţi atent să-l controlaţi. Este un câine puternic, regal, frumos şi este conştient de aceste trăsături. Aşteaptă să fie tratat cu demnitate şi respect, calităţi pe care le va arăta la rândul său stăpânilor.
Nu este o rasă pentru oricine, fiind temperamental şi independent; suspicios de la natură cu străinii şi protector cu familia de adopţie – devenind extrem de teritorial în anumite situaţii.

Reclame

Posted on Octombrie 26, 2008, in Rase de caini. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: