Chihuahua

Caini de companie originari din Mexic, extrem de mici (noi ii comercializam pe aceia dintre ei care nu depasesc 2 kg la maturitate).Se recomanda familiilor cu copii, insa acest fapt nu inseamna ca familiile trecute de prima tinerete nu pot intretine aceasta rasa.

Grupa: Toy;
Durata de viaţă: 15 ani;
Greutate: 1.8 – 2.5 kg;
Înălţime: 15 -20 cm;
Năpârlire: slabă;
Culoare: alb, cafeniu-roşcat, nisipiu, de culoarea alunei, argintiu şi albastru oţel, negru, maroniu;
Suprafaţa de trai: Potriviţi pentru traiul în apartament.

Istoric

Este cea mai veche rasă canină pe continentul American şi cea mai mică rasă ca talie din întreaga lume. Nativ din Mexic, se pare că a fost introdus întâi de către chinezi. În Europa a fost adus abia la sfârşitul secolului al 19-lea. Rasa are denumirea de Chihuahua după numele regiunii din Mexic unde a fost adus de către călători şi de unde a plecat mai departe apoi.
Această rasă este considerată a fi sacră de către naţiile indiene Pre-Columbiene. Se presupune că ar fi descendenţii unei rase de câini mai mari ca dimensiuni şi foarte cunoscuţi şi apreciaţi de familia regală aztecă. S-au găsit dovezi materiale ale existenţei sale în mai multe locuri, precum Piramidele Cholula datând dinainte de 1530, ruinele de la Chichen Itza din Peninsula Yucatan, Mănăstirea Huejotzingo (construită cu materiale de la Piramidele Cholula) şi pe autostrada de la oraşul Mexico la Puebla. Toate pozele descriau un câine mic cu un cap mare şi rotund asemănându-se foarte mult cu câinii Chihuahua de azi.
Un exemplar preţios avea o greutate de aproape 1.3 kg., iar alte exemplare pot sta pe toate cele patru picioare în palma desfăcută a unei persoane. Este un câine popular şi în acelaşi timp un companion economicos de menţinut şi întreţinut. Există două varietăţi de Chihuahua, una cu părul scurt şi una cu părul lung.

Aspect

Câinii Chihuahua din ziua de azi au o structură osoasă mai fină, dar destul de musculoşi în comparaţie cu dimensiunile lor. Este un câine mic, cu un cap sub formă de măr şi un bot subţire şi ascuţit. Ochii sunt rotunzi, mari, de culoare închisă, uneori rubiniu închis sau luminos. Una dintre trăsăturile lor specifice sunt urechile mari, care trebuie ţinute ridicate. Căţeluşii au un punct moale în vârful capului; ei sunt şi singurii dintre rasele canine care nu se nasc cu oasele craniului complet formate. Acest punct se va închide osos abia la maturitate. Corpul este robust, mai lung decât înalt şi coada are o formă de seceră – curbată peste spate sau pe o parte.

Câinele este mult mai robust decât pare cu picioare drepte şi terminate in formă pătrăţoasă. Blana lor poate avea un fir de păr mai lung sau mai scurt; fiecare cu proprietăţile ei. Blana mai scurtă este lucioasă, fină şi lipită de corp, cu aceeaşi textură pe întregul corp, dar insuficient pe cap şi urechi. Blana mai lungă este moale, uşor cârlionţată sau linsă. Această varietate are o sub-blană. Pot fi şi cu pete sau urme de alte culori, chiar şi tri-colori pot fi. Nu năpârlesc prea mult, ci moderat şi nu sunt greu de ţinut de întreţinut în casă. Chihuahua urăşte frigul şi uneori mai poate tremura, chiar dacă dumneavoastră nu vi se pare că ar fi prea rece. Va tolera şi chiar va aprecia un pulover sau un alt articol de îmbrăcăminte în zilele mai răcoroase.

Caracter, temperament

Chihuahua este o rasă individualist. Fiecare are o personalitate unică, deci numai unele linii generale pot fi trasate. Au mai fost denumiţi şi „Chi”. Sunt firi energice, pline de graţie şi pot aborda o expresie apropiată de uman. Aşteptările în ceea ce priveşte anilor de viaţă sunt cele mai neaşteptate, fiind o rasă care trăieşte mai lung decât oricare altă rasă.

Chihuahua este complet devotat şi extraordinar de loial. În mod obişnuit se ataşează de una sau două persoane, pe care nu le va mai părăsi niciodată. Sunt îndrăzneţi, lipsiţi de frică, foarte protectori cu stăpânii lor. Se descurcă cel mai bine dacă sunt copleşiţi cu atenţii din partea stăpânilor. Firea lor este una gentilă, iubitoare şi blândă. Sunt reticenţi faţă de străini şi astfel buni ca şi câini de pază. Nu sunt o rasă potrivită pentru copii sau cu traiul alături de alte animale, deşi se înţeleg bine cu cei din rasa sa. Câinii Chihuahua sunt companioni excelenţi în circumstanţele potrivite.

Este un câine de companie curajos, cu o ţinută demnă, cu iniţiativă. Îndrăzneţ şi fără ruşine, se mişcă uşor şi rapid pentru a evita ca dumneavoastră să călcaţi pe el. Dacă nu sunt dresaţi şi controlaţi de oameni ei tind să fie încăpăţânaţi. Se ataşează profund de stăpânii lor şi de cele mai multe ori loialitatea lor va duce la violenţă faţă de oameni sau alte animale. Pot fi dresaţi cu anumite probleme şi dificultăţi, mai ales în ceea ce priveşte igiena în casă. În schimb, sunt inteligenţi, învaţă repede şi răspund bine la un dresaj potrivit, gentil, bazat pe recompense pozitive.

Dacă nu sunt scoşi din casă mai des, plimbat alături de alţi oameni şi câini va deveni un câine gălăgios, care sare să muşte pe oricine, protectoare şi suspicioase cu oricine intră în contact cu stăpânii lui. Toţi Chihuahua au o tendinţă de a fi agresivi faţă de alţi câini şi o socializare produsă la timp şi eficient va ajuta foarte mult în astfel de situaţii.

Îngrijire şi sănătate

Câinii din această rasă necesită o periere minimă. Varietatea cu blana mai scurtă va trebui periată ocazional sau să i se frece corpul cu un material mai aspru, dar nu atât de dur încât să lase urme pe corpul căţelului; iar cea cu părul lung de câteva ori pe săptămână, dacă nu zilnic. Ambele varietăţi necesită o îmbăiere o dată pe lunară folosindu-se un şampon potrivit pentru ei. Atunci când sunt îmbăiaţi este bine să fiţi atenţi să nu intre apă în urechi deoarece sunt predispuşi să facă infecţii la nivelul urechilor dacă sunt ţinute ude mult timp.

Igiena dentală este importantă pentru e preveni pierderea dinţilor; unghiile trebuie tăiate regulat. Printre bolile care pot afecta această rasă se numără alunecarea rotulei sau a încheieturilor genunchilor, punct moale în vârful capului, probleme cu ochii şi boli ale inimii. Câinii Chihuahua nu sunt rezistenţi la frig şi trebuie să fie protejaţi când sunt scoşi din casă. .

Din cauza nasului său scurt Chihuahua tinde să aibă o respiraţie şuierătoare sau să sforăie. Ochii săi proeminenţi sunt susceptibili la uscarea corneei şi la apariţia unui glaucom. Alte preocupări ale stării lor de sănătate mai cuprind probleme cu gingiile, răceli, stres, reumatism şi hidrocefalie. Nu îl lăsaţi să lingă sau să mănânce produse toxice, fertilizatori sau ciocolată. Deoarece are tendinţa de a lua repede în greutate trebuie să-l hrăniţi cu mâncăruri slabe, dar consistente. Căţeluşii aceştia se nasc cu capete mari şi de cele mai multe ori căţelele vor avea nevoie de ajutor, intervenindu-se cu o operaţie de cezariană. Sunt foarte vulnerabili la răni sau fracturi ale oaselor atunci când sunt mici.

Exerciţii şi dresaj

Deşi este tentantă ideea de a căra în braţe sau poşete peste tot aceşti câini, ei au nevoie să se mişte şi pe cont propriu. Dacă vă jucaţi cu ei îi veţi ajuta să îşi consume o parte din energia lor, fiind firi foarte active. Dar ca în cazul oricărei alte rase joaca nu va putea înlocui plimbarea. Datorită dimensiunilor sale reduse oamenii tind să se comporte diferit cu ei, limitându-le chiar şi timpul acordat pentru mişcare şi exerciţii crezând că le este de ajuns cât se mişcă prin casă. O plimbare în lesă prin parc nu le oferă numai mişcare, ci şi stimulare mentală şi le satisface şi instinctul de migrare prezent la fiecare câine. Nu vă gândiţi că doar pentru că este de dimensiuni mic trebuie să îl închideţi într-un spaţiu mic. El se va bucura la fel de mult de o plimbare în parc sau o alergătură în curte, ca şi de joaca cu dumneavoastră din casă. Este indicat să folosiţi când ieşiţi din casă un ham şi nu o lesă pentru a nu pune în pericol constituţia osoasă fragilă a gâtului.

Chihuahua pot fi uneori greu de dresat, dar cu răbdare, afecţiune şi consistenţă se vor putea obţine rezultate extraordinare. Răspund cel mai bine la recompensele pozitive, fie ele verbale, gestuale sau alimentare. Pentru un dresaj eficient al igienei este bine să vă înarmaţi cu răbdare. Cei mai mulţi stăpâni aleg să îi înveţe să îşi facă nevoile pe o hârtie pusă pe jos sau la lădiţă. Asiguraţi-vă că îl socializaţi de mic pentru a evita agresivitatea excesivă faţă de alţi câini, reticenţa dusă la timiditate extremă faţă de străini. Este bine ca el să ştie că dumneavoastră deţineţi controlul ca să nu dezvolte o serie de comportamente nepotrivite şi distructive, începând cu săritul pe oameni şi până la gelozie, invidie pe relaţiile dumneavoastră cu alţi oameni sau animale; chiar la muşcatul copiilor. Atunci când sunt prezenţi oameni străini, câinele se va plimba după stăpân încercând să fie cât mai aproape de el tot timpul. Nu este o rasă recomandată copiilor.

Reclame

Posted on Octombrie 26, 2008, in Rase de caini. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: