Caniche

Caini de companie pretabili perfect pentru viata de apartament, rasa Caniche fiind impartita pe patru talii: toy, pitic, mijlocie si uriasa (imperial).Sunt caini carora nu le cade parul fiind astfel foarte apreciati de catre publicul larg.

Durata de viaţă : 13-15 ani;
Alte denumiri : Pudel mic;
Grupa: de companie, non-sport;
Ţara de origine : Europa;
Înălţime: 20- 30 cm;
Greutate: 2- 4 kg;
Culoare : negru, argintiu, albăstrui, alb, crem cu pigmentaţii negre.
Blana : deasă, cârlionţată, buclată, cu textură aspră şi lânoasă. Necesită periere regulată şi poate fi tunsă în funcţie de preferinţele stăpânului.
Aria de trai: cei mijlocii sunt mai puţin activi decât cei standard şi se simt bine într-un apartament. O plimbare zilnică şi sesiuni de joacă în casă sunt suficiente exerciţii pentru ei.

Descriere

Pudelul, Canicheul de talie mică este o rasă de câini dezvoltată din Pudelul sau Caniche-ul standard. La fel ca şi fratele său mai mare are o înfăţişare elegantă şi mândră, o fire veselă şi activă. Din aceeaşi clasă fiind, au o inteligenţă aparte ceea ce îi recomandă pentru un dresaj uşor de efectuat. Sunt câini activi, eleganţi, cu mişcări silenţioase. Blana lor poate fi scurtată, tunsă în metoda tradiţională şi cu o periere atentă; el deţine un aer distinct şi o demnitate caracteristică lui. Sunt companioni minunaţi şi au nevoie de atenţia umană. Nu iubesc ceva mai mult decât să fie în preajma stăpânilor lor, indiferent de activităţile pe care le efectuează.

Constituţia osoasă şi cea musculară a picioarelor şi a corpului este proporţională cu talia câinelui. Ochii sunt de culoare foarte închisă, ovali şi aşezaţi depărtaţi unul de altul creând o expresie alertă şi inteligentă. Urechile sunt lipite de cap, atârnând uşor sub nivelul ochilor. Pielea lor este moale, cu păr des, dar nu cu o lungime mare. Capul este moderat de rotund, muşchii obrajilor plaţi şi botul alungit, drept şi fin. Dinţii sunt albi, puternici şi cu o muşcătură în formă de foarfece. Gâtul este bine proporţionat, puternic şi suficient de lung pentru a permite o purtare a capului demnă şi dreaptă. Pielea este strânsă, lipită de gât. Pieptul este adânc şi moderat de larg cu coaste bine dezvoltate. Coada este dreaptă, aşezată sus pe corp şi purtată ridicată, tăiată la o lungime suficient de mare pentru a asigura echilibru în înfăţişare şi mişcare. Picioarele sunt puternice, bine plasate în umeri. Labele picioarelor sunt relativ mici, ovale ca formă cu degete arcuite şi protejate de o pernuţă groasă. Unghiile trebuie să fie scurtate, dar nu în mod excesiv
Blana este cârlionţată cu o textură naturală aspră, deasă, atârnând în şiruri sau cordoane de fire de păr buclat cu lungimi diferite.

Temperament şi dresaj

Varianta mijlocie este una alertă, activă, inteligentă, jucăuşă, nerăbdătoare de joacă, ascultătoare şi cu un timp de reacţie scurt. Se împacă bine cu copiii şi alte animale de companie; tinde uneori să latre excesiv. Poate fi reticent sau timid faţă de străini; nervos şi agresiv. Varianta această mijlocie sunt cunoscuţi pentru tendinţa lor de a muşca dacă sunt prea răsfăţaţi. Sunt de obicei firi fericite şi pline de viaţă, energice. Cei mai mulţi câini din această rasă sunt buni câini de pază deoarece latră la orice semn de apropiere a unui străin sau intrus. Sunt firi foarte ascultătoare şi împreună cu inteligenţa lor sunt câini uşor de dresat. Ţinuta lor este una demnă, elegantă şi caracteristică.
Aceşti câini au un comportament echilibrat, iubitor de distracţii, activ. Învaţă repede trucurile care îi sunt prezentate şi sunt uşor de dresat. Se leagă repede şi profund de familia de adopţie şi pot fi foarte sensibili la stările de spirit ale stăpânilor. Nu este o fire dificilă în ceea ce priveşte relaţiile lui cu alţi câini, animale de companie, străini sau copii. Sunt companioni perfecţi datorită adaptabilităţii şi firii lor deştepte. Nu este indicat a fi ţinuţi singuri prea multă vreme într-o curte deoarece caută compania şi atenţia oamenilor. Şi dacă sunt privaţi de acestea este foarte posibil să dezvolte comportamente distructive.

Probleme de sănătate şi îngrijire

În ceea ce priveşte sănătatea lor trebuie să fiţi atenţi la PRA, cataracte juvenile, luxaţii patelare, epilepsie. Mai sunt şi alte preocupări de care să vă interesaţi, precum displazie de şold, umflarea stomacului, boala lui Von Willebrand, boala lui Legg-Perthes-Clave, PRA, epilepsie, luxaţii patelare; dar şi entropion, glaucom, atresia canalului lacrimal, cataracte, distichiasis şi trichiasis. Varianta mijlocie este susceptibilă la epilepsie, probleme cu pielea şi ochii.

Cerinţele de îngrijire includ exerciţii, deşi nu excesive, deoarece pot avea parte de suficientă mişcare prin plimbări şi jocurile cu copii. Toate variantele din această rasă au nevoie de două-trei perieri săptămânale şi o îmbăiere lunară, precum şi tunderea părului. Mulţi dintre proprietarii lor preferă să le menţină blana la o dimensiune cât mai mică pentru a preveni creşterea excesivă a firului de păr şi pentru a limita timpul de periere.

Există mai multe metode de a tunde părul la această rasă; dar în cazul tuturor părul de pe vârful capului poate fi lăsat liber sau strâns cu un elastic sau o panglică. Culoarea blănii lor este una omogenă, la fel pe întregul corp; poate fi gri, argintie, cafenie, crem, portocalie. Sunt preferate nuanţele mai deschise la blana acestor câini. Culoarea nasului şi a ochilor, unghiilor depinde de nuanţa blănii. Câini care au pete pe corp sau blana formată din mai mult de o culoare nu sunt acceptaţi în expoziţii. Mişcările lor sunt făcute fără efort, în mod elegant şi cu demnitate, sprinţar

Reclame

Posted on Octombrie 26, 2008, in Rase de caini. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: