Bullmastiff

Caini de paza extrem de apreciati pe de o parte datorita gradului ridicat de inteligenta cat si abilitatilor in ceea ce priveste atentia distributiva.Se preteaza in special pentru viata de curte.

Durata de viaţă : 8 – 10 ani, unii au trăit până la 14 ani ;

Grupa : de lucru, utilitari, de pază;

Culoarea : cafeniu, bej, roşcat; cu margini negre la cap;

Lungimea firului de păr : scurtă;

Talia : mare;

Năpârlire : moderată;

Înălţime : 63-69 cm. la mascul, 61-66 cm. la femelă;

Greutate : 50-60 kg. la mascul, 45-54 kg. la femelă;

Suprafaţa de trai : Bullmastifful nu are nevoie de prea mult spaţiu pentru a fi fericit, astfel încât un apartament poate fi locul ideal de trai, atâta timp cât îi puteţi acorda suficient timp pentru mişcare şi exerciţii. Această rasă nu se mişcă prea mult atunci când sunt în casă, dar se vor bucura dacă aveţi o curte mică. Este bine de ţinut minte că nu se descurcă foarte bine în cazul condiţiilor meteorologice extreme sau la temperaturi extreme.

Istoric:
Rasa Bullmastiff este originară din Anglia, se presupune că ar fi apărut la mijlocul sau spre sfârşitul secolului al 18-lea. Progeniturile acestei rase erau aproximativ 60% Mastiff şi 40% Old English Bulldog. La început au fost denumiţi ca Câinii de noapte ai paznicului de vânătoare (Gamekeeper’s Night Dog).

Terenurile şi proprietăţile din Anglia aveau nevoie de pază şi protecţie împotriva braconierilor. Răspunsul a fost de a dezvolta un animal puternic, totuşi agil care ar putea doborî intruşii şi să-i reţină până la venirea paznicului de vânătoare.

Culoarea iniţială a acestei rase a fost bej-cafeniu, deoarece era şi o metodă de camuflaj.

A fost clasificat ca şi câine de lucru de către asociaţiile chinologice. Printre trăsăturile Bullmastiffului se numără : nobilitatea, atenţia şi aparenţa inteligentă. Bullmastifful se distinge de English Mastiff prin dimensiunea sa mai mică şi mai compactă. De cele mai multe ori o descriere a acestor câini va include aspecte privind inteligenţa lor, loialitatea, simţul protector, încăpăţânarea, calităţile de câine de familie, firea jucăuşă, echilibrată şi îndrăzneaţă, pasivă. Bullmastifful tinde să se împace bine cu alte animale de companie, fie că sunt ale aceleaşi familii sau nu.

Descriere si Temperament:

Bullmastifful are mai multe riduri pe fiecare parte a frunţii şi capului său. Capul are o formă de pătrat cu un bot negru şi ochii cafenii de culoarea alunei îi conferă o privire inteligentă. Această rasă are urechile sub formă de pandantiv, care atârnă şi un set bun de dinţi care se întâlnesc într-o muşcătură dreaptă. Blana lor este scurtă şi poate avea mai multe culori, printre care cafeniu, roşcat, maroniu sau bej. Deşi nu sunt câini care să năpârlească prea mult, este important a se peria blana cu regularitate cu ajutorul unei perii aspre cu ţepi pentru a o menţine în condiţii optime de sănătate.

Iniţial au fost folosiţi pentru a face faţă braconierilor de către paznicii de vânătoare. Bullmastifful a fost dresat pentru a lua urma, a placa şi a imobiliza braconierii fără a-i muşca. Atunci când nu a mai fost nevoie de a-i folosi pentru a urmări braconierii au fost utilizaţi în executarea legii, dresajul pentru armată, vânătoare şi în calitate de câine de pază şi protecţie.

Câinii Bullmastiff se descurcă foarte bine în casă. De cele mai multe ori la început au fost folosiţi ca şi câine de pază pentru familii. Cu toate acestea, ei nu obişnuiesc să atace intruşii, ci mai degrabă vor mobiliza străinii şi vor sta ca obstacol între aceştia şi familia de adopţie. Sunt firi foarte protectoare cu stăpânii şi familiile acestora.

Căţeluşii Bull Mastiff tind să fie puţin cam leneşi. Ei vor avea intenţia de a lenevi întinşi undeva în casă şi să nu facă nimic toată ziua. Totuşi, ei au nevoie de exerciţii zilnice regulate pentru a rămâne sănătoşi şi fericiţi.

Bullmastifful este un câine puternic şi sensibil. A fost dresat să atace intruşii şi să-i imobilizeze, dar în acelaşi timp sunt plini de afecţiune pentru stăpân şi doresc să primească aceeaşi atenţie în schimb de la ei. Căţeluşii Bull Mastiff trebuie să fie crescuţi, îngrijiţi şi dresaţi adecvat şi atunci veţi avea parte de un bun câine de familie loial. Sunt câini ideali pentru proprietarii care sunt fermi dar plini de bunătate. Sunt firi protectoare, iubitoare şi credincioase.

În zilele acestea rasa se bucură de luxul de a fi animalul de companie al familiei. Necesită o cantitate moderată de exerciţii pentru a le menţine structura musculară a corpului şi starea de sănătate. Sunt uşor de dresat pentru supunere, conformare; dar şi pentru activităţile de căutare şi salvare. Se împacă foarte bine cu copiii, sunt protectori nu numai cu familia, dar şi cu proprietăţile acesteia.

Câinii Bullmastiff tind să fie animale dominatoare, cu dorinţa de a controla tot ce este în jurul lor. De aceea este important să înveţe de la vârstă fragedă cine este stăpânul, pentru a minimaliza orice potenţial de probleme comportamentale. Această rasă trebuie să fie socializată cu alte animale, precum şi cu oameni de mic căţeluş pentru a se elimina riscul altor probleme de comportament sau de alterare a temperamentului lor.

Probleme de sanatate:

Unele dintre cele mai comune probleme de sănătate care se pot întâlni la rasa Bullmastiff sunt următoarele :

  • Hipertiroidism;
  • Probleme cu încheieturile (ex. displazia de şold, Panosteita);
  • Probleme legate de alergii;
  • Disfuncţii al sistemului imunitar;
  • Probleme la reproducere;
  • Cancer şi boli ale inimii;
  • Probleme cu ochii (ex. entropia, ectropia)
  • Umflarea stomacului / torsiunea gastrică.

Nu este o siguranţă cunoaşterea părinţilor pentru a prezice cum va fi puiul la maturitate. La fel ca şi la oameni, corpul animalului trece prin anumite schimbări pe măsură ce se maturizează. Unii câini pot să mănânce aceeaşi mâncare timp de un an fără nicio problemă şi apoi să dezvolte alergii la un anumit ingredient. Alţii pot avea sistemul imunitar compromis, astfel încât vaccinurile nu îi vor proteja şi nici ajuta deloc. Se poate întâmpla ca dumneavoastră să faceţi tot ceea ce trebuie în creşterea şi îngrijirea câinelui pentru a descoperi că sunt anumite probleme cu el la vârsta de 2 ani.

Unii căţeluşi pot avea un murmur „inocent” al inimii; de obicei sunt benigne şi vor dispărea până ajunge la 6 luni – un an. În fiecare an se înmulţesc cazurile câinilor sever bolnavi de boli de inimă. Iar cancerul a devenit unul dintre motivele principale care duc la dispariţia câinilor din această rasă; dar şi a celor din alte rase.
Alte probleme de sănătate pot fi prevenite dacă Bullmastifful are parte de mai multe mese zilnice de proporţii mici şi exerciţii zilnice regulate.

Exercitii si dresaj:

Plimbarea zilnică va ajuta la menţinerea sănătăţii câinelui, dar va fi nevoie şi de dresaj pentru a nu trage în lesă. Pe lângă programul regulat de exerciţii va trebui să fiţi atenţi şi la cantităţile de mâncare pe care i le oferiţi pentru a preveni îngrăşarea. Deoarece această rasă are predispoziţia de a pune în greutate şi este bine a cere sfatul medicului veterinar în ceea ce priveşte alimentaţia.

Dresajul la această rasă trebuie să fie început încă de când sunt căţeluşi pentru a se putea obişnui cu anumite comenzi sau comportamente pe care stăpânul le doreşte. Stăpânul trebuie să fie o persoană cu calităţi de conducător, care să preia frâiele conducerii şi să nu fie intimidat de câine. Fiind o fire puternică, câinele va tinde să domine omul; iar un asemenea comportament nu este de dorit deoarece nu va mai putea fi controlat.

În cazul în care sunt crescuţi alături de copii, vor fi foarte jucăuşi şi prietenoşi cu aceştia. Odată ce li se câştigă încrederea sunt nişte câini plini de afecţiune şi loiali faţă de familia de adopţie, dezvoltând pe parcurs şi un înalt simţ protector pentru aceştia.

Una dintre cerinţele sale este de a se afla tot timpul cât mai aproape de stăpân; fiind foarte iubitor şi dacă nu se poate aşa ceva, va deveni temător şi retras, uneori chiar agresiv.

Reclame

Posted on Octombrie 26, 2008, in Rase de caini. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: