Boxer

Caini de companie dar si de paza recomandati pentru orice familie care isi doreste un caine mixt, echilibrat si nu in ultimul rand care iubeste foarte mult copii.Avand parul scurt nu se pune problema naparlirii.

Media de viaţă : 8 – 11 ani;.

Grupa : câini de lucru, de pază, utilitari;

Culoare : predomină maroniul sau cafeniul, combinaţie dintre roşiatic şi maroniu;

Părul : scurt;

Talia : medie spre mare;

Năpârlire : moderată;

Greutate : 27 – 33 kg la mascul; 25 – 30 kg la femelă;

Înălţime : 55 – 63 cm la mascul; 55 – 60 cm la femelă;

Suprafaţa de trai : Câinii Boxer se adaptează foarte bine vieţii în casă, deşi traiul într-un apartament nu este placul lor şi nici recomandat. Sunt câinii de talia mare şi de cele mai multe ori tind să ocupe mai mult spaţiu decât au nevoie. Fiind firi active vor alerga prin casă de câte ori vor simţi nevoia de un exerciţiu sau activitate.

Generalităţi:

Rasa Boxer îşi are originile în Germania la sfârşitul secolului al 19-lea. Numele rasei se presupune a fi derivat din mişcarea de box, denumită prin „boxing” pe care o fac cu labele din faţă. Sunt îndesaţi şi cu dimensiuni medii cu fălci puternice şi o muşcătură pe măsură. Sunt folosiţi în multe zone în activităţi de căutare şi salvare, muncă de poliţie sau militară.

Câinii Boxer au fost folosiţi pentru a alerga şi imobiliza animalele până la venirea stăpânului, care stabilea soarta animalului captiv. Strămoşii lor au fost antrenaţi şi să lupte cu ursul; de aceea câinii Boxer se pot implica în lupte cu cerbi sau porci mistreţi. Astăzi sunt rare ocaziile de a-i folosi la aşa aventuri de vânătoare. În schimb, sunt folosiţi ca şi câini poliţişti, dar şi în roluri de ghizi, asistenţi sau de terapeuţi uneori. Pot fi uşor de dresaţi pentru a se înţelege bine cu oamenii, dacă socializarea lor se petrece într-un stadiu foarte timpuriu din viaţa lor.

Caracter

Câinii din rasa Boxer sunt activi, puternici şi extrem de loiali. Au un nivel înalt de energie care îi determină să fie buni tovarăşi de alergare, drumeţie sau de joacă pentru copii, deşi nu este indicat a-i lăsa nesupravegheaţi cu copiii mici. Au o ţinută impozantă, plină de mândrie; dar niciodată aroganţă. Postura lor este una stoică, dând dovadă prin acţiuni şi comportament de inteligenţă şi plăcere în compania omului.

Boxerul este răbdător, respectabil şi sigur pe sine, pe forţele lui. Afişează o mare curiozitate pentru lucruri şi oameni, dar sunt suspicioşi în ceea ce priveşte străinii.

Această rasă este una curajoasă şi îndrăzneaţă; nu cunoaşte frica şi va reacţiona agresiv sau defensiv atunci când se simte ameninţat. Sunt mereu alerţi şi au un simţ ascuţit al auzului, ceea ce îi fac să fie excelenţi câini de pază. Adoră copiii şi alte animale de companie dacă au fost crescuţi în preajma lor. Simt constant nevoia companiei umane şi nu se comportă la fel de bine dacă sunt lăsaţi singuri perioade mari de timp. Nu sunt potriviţi pentru o familie în care amândoi părinţii au cariere stabile care le cere multă dedicare. O atenţie insuficient acordată le poate modifica comportamentul, determinându-i să fie distructivi cu lucrurile din casă sau chiar şi cu alte animal sau cu oamenii.

În mod obişnuit, câinii Boxer nu se vor calma până nu ajung la vârsta de 2 sau 3 ani; deşi dezvoltarea lor psihică se petrece după 18 luni. Aceasta înseamnă că deşi dresajul pe care-l oferiţi la o vârstă fragedă pare a fi pe teren sec, să nu vă înşelaţi că nu este aşa. Veţi fi uimit în momentul în care se va dovedi că toate acele comenzi pe care i le-aţi spus toată ziua sau cu ceva timp în urmă au fost reţinute şi însuşite.

Câinii din rasa Boxer au o blană cu păr scurt, care este lucioasă, moale şi este lipită strâns de corp. Culorile pe care blana le poate avea variază de la cafeniu, roşcat şi maroniu cu urme de alb pe burtă, piept sau pe toate cele patru picioare. În unele cazuri aceste urme de alb apar şi pe botul lor, pe cap. Dar trebuie să fiţi atenţi la aceste urme sau pete albe deoarece uneori ele pot fi semne ale unei boli care duc la surzenie. Perioada lor de năpârlire este odată pe an şi nu este greu de ţinut sub control deoarece au firul de păr scurt. O periere zilnică sau odată la două zile s-a dovedit a fi eficientă, la fel ca şi frecarea corpului lor cu o cârpă dintr-un material mai aspru, dar nu aşa de dur.

Blana unui Boxer fiind scurtă şi lipită de corp nu necesită o îngrijire prea mare. Perierea ocazională folosind o perie aspră cu ţepi este recomandată. Îmbăierea nu trebuie efectuată decât în cazuri de absolută necesitate pentru a se asigura că uleiurile naturale ale pielii nu sunt îndepărtate. Un câine Boxer este de obicei curat şi îşi menţine igiena, precum şi perierea pe cont propriu. Câinele Boxer este un animal de companie de interior şi blana lor scurtă nu le poate oferi maximă protecţie în anotimpul răcoros.

Este o idee bună ca atunci când sunt căţei mici să fie obişnuiţi cu perierea făcută de dumneavoastră prin atingerea şi urechilor şi a labelor. Aceste sesiuni minimale de înfrumuseţare trebuie să fie plăcute şi de obicei să se termine cu laude şi recompense. În cazul în care nu doresc un asemenea tratament atunci veţi avea de-a face cu un câine foarte puternic şi încăpăţânat, un adversar redutabil de luptă.

Dacă urechile sunt modificate prin operaţie chirurgicală atunci când sunt căţeluşi este necesară o perioadă de convalescenţă, de cel puţin o săptămâna sau două. Se întâmplă cazuri în care câinele va veni acasă cu urechile făcute ţăndări. Uneori se foloseşte un guler elizabetan, dar mulţi stăpâni sunt capabili de a reţine câinele de a-şi scutura viguros capul sau de a-şi scărpina excesiv urechile doar prin intermediul supravegherii lor.


Dresajul

Boxerul este un câine deştept care învaţă repede tot ceea ce doriţi să-l învăţaţi. Dresajul pentru supunere este esenţial, mai ales la această rasă; de la o vârstă fragedă. Necesită un stăpân dominant, capabil să-i controleze, o persoană care a mai avut câini sau care ştie să impună comenzile sale câinelui. Nu răspund la fel de bine la un tratament aspru sau la un ton al vocii ameninţător. Un dresaj ideal pentru ei trebuie să conţină fermitate, consistenţă şi corectitudine.

Câinii din această rasă se descurcă foarte bine în competiţii în care le este subliniată supunerea şi în cele care pune în evidenţă abilitatea de a efectua trucuri pe care dumneavoastră i-aţi învăţat. Boxerului îi plac de regulă jocurile şi exerciţiile în aer liber. Sunt foarte fericiţi când au ocazia să se joace în mediul familiei şi sunt ideali pentru curţile cu un gard solid. Este important să îi menţineţi stimulaţi şi ocupaţii în cazul în care sunt ţinuţi în casă, pentru a preveni orice comportament distructiv care însoţeşte plictiseala la această rasă. Boxerul se va obişnui cu un trai într-un apartament dacă i se oferă suficiente ocazii de exersare şi activitate prin mişcare.

În cazul în care îi lăsaţi să alerge într-o curte largă fiţi atenţi ca zona să fie bine protejată şi securizată de un gard pe măsură. Câinii din această rasă sunt recunoscuţi pentru talentul lor de a sări peste garduri sau de a scăpa de încuietori – având o înclinaţie spre a scăpa, deşi nu au aceeaşi plăcere imensă de a vagabonda sau de a rătăci de lângă stăpâni.

Nu este bine a-i subestima, deoarece nivelul lor de inteligenţă este suficient de mare pentru a putea deschide cu botul lor orice fel de încuietoare, dacă îi acordaţi prea mul timp pentru o asemenea activitate.

Cu toate că sunt oarecum încăpăţânaţi, câinii din rasa Boxer vor dori de cele mai multe ori să mulţumească stăpânul, şi este de datoria ta să îi faci să-ţi urmeze comenzile. Agresiunea trebuie să fie oprită din faşă, deşi cei mai mulţi dintre ei sunt doar entuziasmaţi şi curioşi.

Probleme de sănătate

Deoarece sunt atâţia câini crescuţi pentru a se ţine pasul cu cererile potenţialilor stăpâni, rasa Boxer are acum câteva predispoziţii caracteristice în ceea ce priveşte starea lor de sănătate. Printre acestea sunt cancerul, displazia de şold, umflarea stomacului, precum şi alergii legate de dietele la care îl supuneţi.

Mai există şi alte preocupări de care trebuie să ţineţi cont atunci când achiziţionaţi un asemenea câine; anume cardiomiopatia, stenoza sub-aortică. Şi mai sunt şi alte predispoziţii fie create de mediul de viaţă, fie sunt de natură genetică şi ereditară; printre care tumorile, epilepsia, alergiile şi probleme ale pielii. O dietă potrivită este absolut esenţială datorită sensibilităţii lor la nivelul stomacului şi tendinţa de a acumula gaze în mod excesiv, precum şi eliberarea lor.

Reclame

Posted on Octombrie 26, 2008, in Rase de caini. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: