Border Collie

Durata de viaţă :12 – 15 ani, deşi unii au trăit până la 18 ani;

Grupa : pentru turme, de lucru;

Culoare : negru/alb, ciocolatiu/alb, roşcat/alb (gălbui/alb), albăstrui/alb, liliachiu/alb, samur/alb, tri-color, albastru Merle, roşcat Merle, samur Merle;

Lungimea firului de păr : mediu;

Talie : medie;

Năpârlire : moderată;

Înălţime : 48-56 cm. la mascul, 46-53 cm. la femelă;

Greutate : 14-20 kg. la mascul; 12-19 kg. la femelă;

Suprafaţa de trai : Nu sunt recomandaţi pentru traiul într-un apartament, cel mai bine se descurcă la fermă sau într-o casă cu grădină mare unde vor avea loc să alerge şi să-şi exerseze muşchii alături de stăpâni. Se adaptează uşor traiului în cuşcă atâta timp cât au parte de multă activitate şi exerciţii zilnice, dacă îşi văd stăpânul tot timpul. Nu se vor descurca la fel de bine dacă sunt ţinuţi în lanţ toată ziua.

Istoric

Rasa Border Collie este originară din Insulele Britanice, la graniţa dintre Anglia şi Scoţia. Derivaţia numelui Collie pare a fi un subiect fierbinte, deoarece părerile sunt împărţite. Unii susţin ideea provine dintr-un cuvânt galic a cărui semnificaţie este „folositor”. Alţii insistă că provine din cuvântul „coalie” care înseamnă negru, şi mai sunt şi alţii care afirmă că era numele unei rase de oi.

În orice caz, rasa Border este una veche şi apare în literatură încă din 1570. Abia în 1915 James Reid, Secretarul Societăţii Internaţionale de Ciobăneşti din Marea Britanie a numit pentru prima dată câinele cu numele de Border Collie.

Descriere

Câinii din rasa Border Collie este un câine atletic bine legat, crescuţi pentru lucru şi inteligenţa de care au dat dovadă. Blana lor poate fi moale sau de lungime medie cu o sub-blană rezistentă la apă şi umezeală. Arată mai degrabă ca şi un Ciobănesc Australian fără coada tăiată. Botul este ascuţit, cu un nas de culoare închisă şi urechile sale sunt de obicei pe jumătate ridicate.

Aspectul lor este al unui câine lung şi deşirat cu un cap mare, dar este extrem de inteligent şi munceşte din greu pentru a face pe placul stăpânilor. Corpul este uşor mai lung decât înălţimea la greabăn. Ochii lor de o culoare maroniu închis par a fi lichizi şi ovali, cu excepţia celor Merle, şi în cazul acesta ochii pot fi albaştrii. La un câine bine proporţionat dinţii trebuie să se întâlnească într-o muşcătură perfectă de foarfece. Coada sa ca un steguleţ nu este niciodată purtată pe spate, dar se ridică atunci când câinele este interesat de ceva.

Dresajul acestui câine necesită răbdare datorită nivelului lor ridicat de energie, dar răspund chiar foarte bine la lecţiile de supunere, agilitate, jocurile cu mingea sau alte jocuri care implică multă mişcare. Scopul pentru care a fost dezvoltat este acela de a asigura paza turmelor, iar vitalitatea şi răbdarea sa sunt recunoscute. Cunoscuţi pentru ochii lor hipnotici, calităţile lor pentru paza turmelor sunt multiple, deşi foloseşte privirea sa pătrunzătoare pentru a ghida turma, nu prin muşcături sau lătrat.

Blana lor este dublă, cu cea de deasupra fiind moderat de lungă, densă şi de o textură medie. Sub-blana este scurtă, moale şi deasă, îi oferă o bună protecţie împotriva intemperiilor vremii. Blana lor luxuriantă formează o coamă, înaltă prin periere. De obicei faţa, vârfurile urechilor, picioarele din faţă şi picioarele din spate de la partea lor mijlocie până la pământ se prezintă cu păr scurt şi moale. O blană moale este acceptabilă. La această rasă aproape orice culoare este acceptabilă, mai puţin albul pur.

Temperament

O fire extrem de inteligentă câinele are un instinct puternic de a munci intens dacă are un stăpân care să-i pună în valoare calităţile. Sunt pretenţioşi, energici, ocupaţi mintal şi pregătiţi de alte activităţi chiar dacă abia au fost supuşi la exerciţii. Par a fi echivalentul cailor din Arabia pentru lumea canină, cu o rezistenţă mare şi o robusteţe incredibilă. Sunt standardul tradiţiei a câinilor de lucru. De fapt, au fost crescuţi pentru a alerga mulţi kilometrii zilnic pe un teren dificil; au o asemenea vitalitate încât a doua zi o pot lua de la capăt.

Câinii din rasa Border sunt personalităţi magnifice în lumea canină, doritori mereu de a lucra mai mult indiferent de natura muncii la care sunt supuşi – sporturi canine sau păzitul turmelor. Trebuie să aibă parte de mult exerciţiu, nu să stea liniştit într-o curte sau casă. Fire muncitoare până la epuizare, rasa Border poate deveni nevrotică, distructivă şi obsesivă dacă se plictiseşte. Plictiseala se poate manifesta în forma urmării a orice mişcă, inclusiv, insecte, copii, pisici sau chiar mături.

Mereu doritori de afecţiune şi atenţi la orice pe timp de zi, vă vor urmări constant, încercând să vă fie de ajutor sau numai să petreacă timpul cu dumneavoastră. Apreciază compania oamenilor şi o caută, câinii din rasa Border trebuie să primească o bună socializare de la o vârstă foarte fragedă. Câinii Border mai în vârstă pot fi foarte aroganţi cu oamenii pe care nu-i cunosc şi chiar agresivi cu alţi câini.

În ciuda inteligenţei lor, se maturizează încet şi par a fi capabili să manifeste un comportament potrivit cu creierul de căţeluş chiar dacă sunt la o vârstă înaintată. Maturitatea şi demnitatea nu sunt cuvinte care pot fi folosite cu un câine Border până la vârsta de 3 – 4 ani.

Periere

Câinele Border are o blană medie spre lungă şi de aceea necesită să fie periată de cel puţin odată pe săptămână. Deşi, sunt consideraţi a necesita o îngrijire medie, nivelul lor de năpârlire este destul de ridicat.

O periere atentă de 2 – 3 ori pe săptămână va menţine blana aranjată şi curată. Este posibil să doriţi să faceţi asta de mai multe ori în timpul sezonului de năpârlire, pentru a nu-l găsi peste tot prin casă. O blană ca la Border are tendinţa de a se încurca uşor şi necesită a fi periată regulat. Folosiţi o periere atentă atunci când sub-blana moale năpârleşte. Părul de pe picioarele din faţă şi de pe coadă trebuie să fie scurtat de câte ori este necesar.

Baia sau şamponarea pe uscat se va efectua atunci când este absolut necesar. Cu alte cuvinte, nu-i spălaţi regulat, doar atunci când par a fi murdari, s-au rostogolit în ceva ciudat sau şi-au făcut prieteni cu origini nefamiliare. În cazul în care câinele miroase mai rău după baie, este necesar să faceţi o vizită la medicul veterinar pentru a fi consultat atent.

Asiguraţi-vă că aţi verificat atent după căpuşe şi ţineţi sub control lungimea unghiilor. În cazul în care aleargă pe suprafeţe dure atunci problema unghiilor va fi rezolvată de la sine, dacă nu atunci ocupaţi-vă voi de acest aspect sau mergeţi la un cabinet.

Probleme de Sanatate

În general o rasă destul de rezistentă, câinii Border au anumite aspecte la care trebuie să fiţi atenţi :

· displazia de şold : la câini poate cauza ologirea severă sau uşoară;

· Osteocondrita disecantă: boală degenerativă a încheieturilor, asociată cu supra-alimentarea sau creşterea prea rapidă a căţeluşilor;

· atrofia progresivă a retinei : se manifestă ca şi orbire pe timp de noapte, dezvoltându-se treptat spre orbire totală;

· anomalia oculaCollie: poate cauza orbire, sar nu este o boală progresivă;

· epilepsie : o boală neurologică manifestându-se prin crize. Nu există test pentru această boală.

· surzirea : este o problemă congenitală;

· probleme cu anestezia : deoarece au un corp cu grăsime scăzută pot fi sensibili la anestezice bazate pe barbiturice.

Exercitii si Dresaj

Câinii din rasa Border par a nu-şi termina niciodată energia, fie că sunt ţinuţi în casă sau afară. În cazul în care îl lăsaţi mai mult timp singur şi nesupravegheat nu vă va plăcea ceea ce veţi găsi când vă întoarceţi acasă, pereţi, cărţi, covoare roase, printre altele. Afară se vor distra pe cont propriu prin a săpa gropi. Scopul este de a-i stimula atât mintea, cât şi corpul unui câine Border – să-i testaţi constant curiozitatea şi inteligenţa fără limite.

Un exerciţiu ideal pentru un Border ar fi un joc stimulant cu mingea sau cu discul, dar la fel de bine sunt înotul, alergatul alături de dumneavoastră în timp ce mergeţi cu bicicleta sau alergaţi. Nu sunt firi care să se distreze pe cont propriu, ci vă vor aştepta pentru a se lansa în orice activitate pe care o desfăşuraţi dumneavoastră. Trebuie să fiţi atenţi la expunerea îndelungată a câinelui la căldură excesivă.

O plimbare zilnică de cel puţin 45 minute indiferent de vreme va fi un alt exerciţiu perfect pentru un asemenea câine. Dacă aveţi impresia că ceea ce faceţi nu este suficient pentru câinele dumneavoastră, nu încercaţi să creşteţi volumul exerciţiilor fizice, ci mai degrabă creşteţi partea educaţională. Aceasta va duce la un mai bun dresaj de supunere sau de trucuri – lucruri care îi ţin mintea ocupată şi activă. Dacă îi lucraţi mintea, îl veţi obosi mai repede decât dacă îi lucraţi corpul – dar reţineţi că rezistenţa acestui câine este fenomenală.

Câinii Border sunt printre cei mai deştepţi câini şi tind să reţină foarte repede comenzile şi trucurile pe care i le arătaţi. Problema în cazul dresării acestui câine este de a avea un dresor pe măsura atitudinii şi personalităţii lui. Inteligenţa lor îi poate determina să manipuleze stăpânul sau dresorul în a face ceea ce vor ei să facă şi nu invers. Unele exemplare pot fi extrem de încăpăţânaţi şi dominanţi – câinele Alfa – şi singura cale de a lucra cu un asemenea câine este de a le dovedi că îi puteţi forţa să facă anumite lucruri.

Sunt firi sensibile şi un dresaj efectuat cu forţă brută sau cu duritate nu va avea efectul scontat, ci îi va determina să vă ignore. Sau în alte cazuri îi va speria şi îi va face să mărească viteza, scăpându-i astfel de sub control. Trebuie să fiţi fermi şi consecvenţi în dresaj şi mai ales să fiţi atenţi la volumul sunetelor pe care le folosiţi deoarece pot fi extrem de sensibili la anumite sunete.

Folosirea recompenselor în cadrul dresajului se va dovedi foarte eficientă, fie că sunt verbale, culinare sau sub forma jucăriilor. O altă iubire a câinilor Border Collies sunt trucurile; adoră să înveţe lucruri noi care apelează mai ales la partea de clovn din natura lor.

Reclame

Posted on Octombrie 26, 2008, in Rase de caini. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: